Mainos
Mainos

Kaupan liitto älähti hallitukselle: Näpistykset tulevat asiakkaiden maksettavaksi

Kaupan liitto on pettynyt hallituksen suunnitelmaan perua sakkojen muuntorangaistuksen uudistus. Liitto ei vielä keskiviikkona ollut kuullut hallituksen aikeista.

Uudistuksen oli tarkoitus laajentaa sakkojen vankeudeksi muuttamista esimerkiksi toistuvaan näpistelyyn syyllistyviin.

– Olen erittäin pettynyt hallituksen toimintaan. Kyllä tämä herättää sellaisen tunnelman, että kulut siirretään omasta taskusta pois. Tästä maksavat yritykset ja sitä kautta kaupan asiakkaat, Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen kommentoi.

Hänen mukaansa uudistuksen peruminen on viesti, että kaupoissa saa voi tehdä mitä vain ilman rangaistuksia.

Poliisin tietoon tulleet näpistykset


Vaikutuksista ristiriitaista tietoa

Kaupan liitto on lobannut muuntorangaistuksen palauttamiseksi sen jälkeen, kun se poistettiin vuonna 2008 lähtien. Näpistykset lisääntyivät muuntorangaistuksen poistamisen jälkeen, mutta ovat sittemmin laskeneet.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuonna 2010 julkaisemasta tutkimuksesta selviää, että lainmuutos ei lisännyt varattomien tekemiä näpistyksiä eikä muitakaan sakkorikoksia, eli niiden, joihin muuntorangaistusuhka kohdistui.

– Jokin signaali muuntorangaistuksen poistumisella oli. Tämä lisää varmasti yleistä häiriökäyttäytymistä, Räisänen toteaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme