Mainos
Mainos

Kauppa kasvaa tasaista tahtia – ei kuitenkaan automaattisesti luo uusia työpaikkoja

Kaupan liikevaihto kasvaa parin prosentin vauhtia, mutta vähittäiskaupan työmarkkinat kehittyvät ristiriitaisesti. Työllisyys pienenee, mutta samaan aikaan työvoimaa etsitään jopa aiempaa enemmän.

Automatisaation ja digitalisaation myötä erityisesti tukkukauppa tarvitsee uudenlaista osaamista, kun taas perinteisten tehtävien, kuten varastotyön, tarve vähenee. 

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan kauppa ja vähittäiskauppa kasvaa tänä vuonna kohtuullisen hyvin, mutta sitten alkaa hidastua. 

– Työvoiman saatavuus on yksi kasvua rajoittava tekijä. Meillä on sekä alueellista kitkaa että osaamiseen liittyvää kitkaa. Kaupungeissa olisi työpaikkoja ja asiakkaita, mutta vapaata työvoimaa on muualla. Lisäksi tarvitaan uudenlaista osaamista, ja tällaista ei ole helppo saada. Esimerkiksi koodarit ja data-analyytikoista on pulaa, ja heistä kilpaillaan myös muilla aloilla.

Työvoimapula hidastaa kaupan kehitystä sekä mahdollisuutta vastata kansainväliseen kilpailuun.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme