Mainos
Mainos

Kauppajärjestö puuttui Venäjän tulleihin – suomalaisille metsäyhtiöille makea voitto

Venäjä joutuu alentamaan tuontitullejaan, joita se perii paperi- ja kartonkituotteista. Maailman kauppajärjestö WTO puuttuu ensimmäistä kertaa Venäjän toimiin ja tämä on merkittävä päätös suomalaiselle metsäteollisuudelle.

– Metsäteollisuuden vienti Venäjälle on reilu 400 miljoonaa euroa. Valtaosa viennistä on kartonkia tai paperia, joissa näitä korkeampia tulleja on ollut. Kymmenistä miljoonista tässä puhutaan, Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvioi päätöksen taloudellisia vaikutuksia.

Venäjä on suojellut omaa metsäteollisuuttaan 10-15 prosentin tuontitulleilla. WTO:n päätöksen jälkeen Venäjän pitää laskea tullit 5 prosentin tasolle. Venäjällä on kaksi kuukautta aikaa valittaa päätöksestä.

– Venäjän ensireaktiot ovat olleet myönteisiä. Venäjän taloudellisen kehityksen ministeriö on todennut, että Venäjä toimeenpanee päätöksen lähiaikoina ja Venäjä on jo osin ottanut käyttöön alennettuja tulleja riidan kohteina oleville tuotteille, sanoo ulkoministeriön kaupallinen neuvos Heli Siikaluoma.

Metsäteollisuus ryhtyi muutama vuosi sitten patistamaan Maailman kauppajärjestöä, että tämä puuttuisi Venäjän tuontitulleihin. Jaatinen kehuu ulkoministeriön toimintaa yhdessä Euroopan komission kanssa.

– Tämä osoittaa, kuinka tärkeitä ovat globaalit kauppapoliittiset toimijat kuten WTO. Ne pystyvät ratkomaan vaikeita kysymyksiä, jotka eivät valtioiden välillä selviäisi, Jaatinen sanoo.

Metsäteollisuuden osuus Venäjän-viennistä on lähes 14 prosenttia.

Suomen viennin vaikeuksista kerrottiin tämän vuoden kesäkuussa:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme