Mainos
Mainos

Valtionvelka nousee 106 miljardiin – kehitysapu budjetin suurin häviäjä

Kehitysyhteistyö on yksi suurimmista menettäjistä valtiovarainministeriön ehdotuksessa ensi vuoden budjetiksi.

Valtiovarainministeriö on julkistanut ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Jo aiemmin on kerrottu, että ensi vuoden budjetista on tulossa 5,3 miljardia euroa alijäämäinen. Velkaa joudutaan ottamaan suunnilleen kuluvan vuoden tahtiin, joten valtion kokonaisvelkataakka on nousemassa noin 106 miljardiin.

Hallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota budjettiriihessään 9.-10. syyskuuta. Sitä ennen valtiovarainministeriö käy neuvotteluja budjetista muiden ministeriöiden kanssa.

Kehitysmäärärahoista jättileikkaukset

Ehdotuksessa kehitysyhteistyömäärärahojen suoran 200 miljoonan euron leikkauksen lisäksi 130 miljoonaa muutetaan lainamuotoiseksi tueksi eli annetaan käytännössä kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille. Lainamuotoiseksi muuttuvaa summaa on kasvatettu 30 miljoonalla aiemmin kaavaillusta 100 miljoonasta.

Ulkoministeriössä ei ilahduttu muutoksesta.

– Me olisimme mieluummin pitäneet sen 30 miljoonaa ja esimerkiksi laittaneet sen monenkeskiseen tai kahdenväliseen yhteistyöhön, koska nämä leikkaukset ovat jo aikamoisia, sanoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) toimittajatilaisuudessa.

Suomen kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta olisi leikkausten jälkeen putoamassa arviolta 0,35 prosenttiin, kun se viime vuonna ylsi 0,6 prosenttiin.

Toivakan mukaan pitkän aikavälin tavoite on silti kasvattaa osuus 0,7 prosenttiin.

Ulkoministeriön budjetti noudattelee muilta osin paljolti kuluvan vuoden linjoja. Edustustoverkon osalta ensi vuonna eletään aiemman suunnitelman mukaisesti niin, että suljettaviksi päätetyt kolme edustustoa suljetaan tämän vuoden loppuun mennessä.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot