Mainos
Mainos

Kesäkadulla shorttaus ja termiinit lyövät ällikällä

Kävin kysymässä kesäkadulla, miten hyvin kansalaiset ymmärtävät talouden munkkilatinaa. Kukaan ei suorastaan karkuun juossut, moni puisteli päätään, hymyili aurinkoisesti ja jatkoi matkaa. Siis mitä ovat tulosvaroitus, markkina-arvo, shorttaus, Q2, termiinisopimus ja liikevaihto?

– Liikevaihdon, markkina-arvon ja tulosvaroituksen tiedän, luettelee vuoden tuotantotaloutta opiskellut oululainen Ville Korhonen Espan puistossa Helsingissä.

Mutta sitten menee hankalaksi.

– Shorttausta en ole kyllä kuullut.

– Q2 - en ole ihan satavarma. 

– Termiinisopimus... en ole varma siitäkään.

Muutama vastaantulija veikkaa, että tulosvaroitus tarkoittaisi sitä, että yrityksen tulos on painumassa pahasti miinukselle. Kesäkadulla voisi mennä läpi, mutta nilkki tentaattori määräisi vielä tukiopetusta.

Ymmärrän myös ne aurinkoiset hymyt, hieman säälivätkin. Kuka näitä kesällä pohtii.

Mutta siltä varalta, että joku eksyy keskikesän dekkaripinkan alta nettiin tutkimaan pörssiyhtiöiden tuloksia, sorvasimme kolme pientä "suomi - talous" -sanakirjaa. Yhden yhtiöiden tuloksista, toisen osakkeista ja kolmannen taloustermeistä, jotka vain on hauska tietää. Sananselityksiä löytyi Pörssisäätiön nettisivuilta. Lisäksi tulkkina toimi Nordnetin osakestratgi Jukka Oksaharju.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme