Mainos

Kiinan öljyn kulutuksen kasvu kiihtyy

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Kiinan öljyn kulutuksen kasvu voi nousta yli miljoonaan tynnyriin päivässä ja pysyä yhtä suurena suuraavien vuosien ajan.

Kiinan öljynkulutus kasvaa Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan tänä vuonna selvästi aiemmin ennustettua nopeammin. Öljyn kulutuksen kasvu voi nousta yli miljoonaan tynnyriin päivässä ja pysyä yhtä suurena kahden-kolmen seuraavan vuoden ajan, arvioi IEA:n johtava tutkija Antoine Halff Qingdaossa tänään.

Energiajärjestön viimeksi julkaistussa arviossa Kiinan öljynkulutuksen ennustettiin kasvavan 710 000 tynnyrillä päivässä. Runsas viikko sitten julkistetussa ennusteessa IEA arvioi kulutuksen nousevan tänä vuonna 6,2 miljoonaan tynnyriin päivässä, 13 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.

IEA:n ennusteista vastaavan Halffin mukaan IEA on muuttanut aiempaa arviotaan. Järjestö uskoo Kiinan öljynkulutuksen nyt kasvavan tasaisesti ja nopeasti. Viime vuonna Kiinan öljyn kulutus nousi 5,5 miljoonaan tynnyriin päivässä. Halffin arvion perusteella Kiinan öljyn kulutus nousisi vuonna 2007 jo 9,5-10 miljoonaan tynnyriin päivässä. IEA:n virallinen arvio ensi vuoden öljyn kulutuksesta julkistetaan vasta järjestön heinäkuun energiamarkkinakatsauksessa.

Nopea talouskasvu on lisännyt Kiinan riippuvuutta tuontiöljystä. Viime vuonna öljyn tuonti kohosi 1,9 miljoonaan tynnyriin päivässä eli tähän mennessä suurimmaksi. Öljyn tuontitarve kasvaa edelleen sekä kulutuksen kasvun että kotimaisen raakaöljyn tuotannon ehtymisen vuoksi.

Kiinan tilastokeskuksen varapääjohtaja Yang Kuankuan varoitti konferenssissa, että Kiinan on ryhdyttävä toimiin energiahuollon turvaamiseksi. Muuten energian niukkuus uhkaa hidastaa maan talouskasvua.

- Energiahuollon turvaaminen on hallituksen ongelma ja se on ratkaistava, jotta talouden kasvu ei vaarannu. Mikäli Kiina joutuu tulevaisuudessa energiakriisiin, niin se on öljykriisi, sanoi Yang.

Halffin mukaan Kiinan öljynkulutuksen kasvu johtuu liikennepolttoaineiden, sähköntuotannon ja petrokemian teollisuuden kysynnän kovasta lisäyksestä.

- Liikennepolttoaineiden kysyntä kasvaa viime vuoden 12 prosenttia nopeammin autokannan kasvun ja tiestön paranemisen vuoksi. Lentoliikenteen polttoaineen kysyntä kasvaa ennätykselliset 18-20 prosenttia matkailun kasvun vauhdituttua uudelleen sars-epidemian jälkeen, Halff sanoi.

Öljyn kysyntä sähköntuotannossa kasvaa sähkön kulutuksen ja tuotantokapasiteetin välisen epäsuhdan kärjistymisen vuoksi. Halffin mukaan puuttuvaa kapasiteettia paikataan tisleillä pikemmin kuin polttoöljyllä. Kiinan dieselöljyn kysyntä on kasvanut rajusti, kun yritykset ovat hankkineet dieselgeneraattoreita sähkökatkoksien varalta. Niistä kärsittiin viime vuonna yleisesti kaikissa Kiinan 35 maakunnassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot