Mainos
Mainos

Kiinassa pelästyttiin Yhdysvaltain talousvaikeuksia

Kiinassa sijoittajat ovat pelästyneet Yhdysvalloista talousvaikeuksista kertovia uutisia. Sanomalehdet ovat olleet tänään täynnä uutisia Yhdysvaltain tilanteesta pääkirjoituksia myöten.

- Tästä Yhdysvaltain tilanteesta on nyt neuvottu kovasti ottamaan opiksi. Täällä sijoittaminen on todella suosittua aivan tavallisten työssäkäyvien keskuudessa ja sijoittajat ovat nyt alkaneet siirtää rahojaan pankkiosakkeista johonkin muihin osakkeisiin turvaan, MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo.

Kiina on hyvin riippuvainen Yhdysvaltain ja Euroopan viennistä. Yhdysvaltain pankkien ja sijoitusyhtiöiden vaikeudet merkitsevät sitä, että Kiinan talouskasvu, joka on alkanut kolmen vuosikymmenen jälkeen jälleen hidastua, hidastuu entisestään.

- Uhkapeli kielletty täällä kaikkialla muualla paitsi Macaossa. Ihmisille pörssisijoittaminen on eräänlaista 2000-luvun uhkapeliä, ja nyt monet laskevat huolestuneina menetystensä määrää, Saraste kertoo.

Olympialaiset lamauttivat talouden

Myös olympialaisten järjestäminen on heikentänyt maan taloustilannetta. Kilpailut olivat maalle tappiolliset, vaikka asiaa ei halutakaan myöntää.

- Yksi selitys elokuun huonoille teollisuusluvuille on juuri se, että satoja tehtaita laitettiin kiinni kisojen ajaksi ja myös kuljetuspuoli oli suurelta osin lamautunut, koska tavaraa ei saanut tuoda eikä viedä. Eli tässä on ollut lähes kaksi kuukautta vienti ja tuonti lamaantuneena ja se tietysti vaikuttaa taloustilanteeseen, Saraste kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme