Mainos
Mainos

Kiinasta pian WTO:n jäsen

Kiina ja Yhdysvallat ovat tänään allekirjoittaneet sopimuksen, joka tasoittaa tietä Kiinan pääsylle Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Kiinan on neuvoteltava kahdenväliset sopimukset WTO:n jäsenmaiden kanssa ennen kuin se voi liittyä WTO:n jäseneksi. Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Cassidy ja korkeat kiinalaisviranomaiset, kertoi uutistoimisto Reutersin valokuvaaja.

WTO-jäsenyys tulee merkitsemään sitä, että Kiinan markkinat avautuvat lopultakin kansainvälisille yrityksille. Etenkin Yhdysvaltain arvellaan hyötyävän Kiinan 1,2 miljardin kuluttajan ostovoimasta. Kiina on neuvotellut WTO:n ja sen edeltäjän Gattin jäsenyydestä jo 13 vuotta.

EU huolissaan

EU on huolissaan Kiinan WTO:hon liittymisen vaikutuksista Euroopan talouteen. Euroopan Unioni kaipaa vielä lisäkeskusteluja Kiinan kanssa, ennen kuin maa lopullisesti liittyy Maailman Kauppajärjestöön.

Euroopan komission puhemies sanoo, että myös Yhdysvaltain kanssa pitää vielä keskustella sopimuksen yksityiskohdista.
(MTV3-STT-Reuters)
Leena Laakso kertoo Kiinan jäsenyyden tiellä olevista esteistä (1 38")

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme