Mainos

Kiinteistöalan toimija: Asuntolainoissa alle 10 vuoden viitekorot pitäisi kieltää

Kiinteistöalalla toimivan Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ehdottaa radikaalia ratkaisua euriborin stressaamille suomalaisille: asuntolainoissa alle kymmenen vuoden viitekorot kannattaisi kieltää, ja lainat sidottaisiin aina kiinteisiin, vähintään yli kymmenen vuoden korkoihin. Eli lainan korkoja ei saisi muuttaa euriborin mukaan jatkuvasti, esimerkiksi vuoden välein.

- Pitkät korot ovat huomattavasti lyhyitä vakaampia. Niiden maltilliset muutokset toisivat vakautta Suomenkin asuntomarkkinoille, kirjoittaa Metsola blogikirjoituksessaan.

Riskienvalvontaosaston luottoriskitoimiston päällikkö Veli-Jukka Lehtonen Finanssivalvonnasta ja Finanssialan keskusliiton johtaja Kaija Erjanti eivät lämpene ajatukselle. He eivät pidä kieltoa tai pakottamista hyvänä keinona hillitä korkojen heilahtelua ja luoton ottamisen riskejä.

- Ohjaamisessa ja sääntelyssä tavoitteet voivat olla hyvät, mutta käytännössä ne voivat toimia kuluttajaa vastaan, sanoo Lehtonen.

Pankkien edunvalvontaelimen, Finanssialan keskusliiton johtaja Kaija Erjanti on samoilla linjoilla.

- Kieltona en voisi ajatella tässä muodossa. Pitäisi kuitenkin lähteä siitä, että toimitaan vapaaehtoisella pohjalla, sanoo Erjanti

Oikotietä onneen ei ole

Kaija Erjanti sanoo ymmärtävänsä Metsolan sanoman kärjistetyn kirjoituksen takana.

- Olisi hyvä että asuntolainoista osa olisi sidottu pidempiaikaisiin korkoihin. Kun ihminen ottaa ison asuntolainan, voi olla järkevää sitoa ainakin osa lainasta pidempiin ja vakaampiin viitekorkoihin, sanoo Erjanti.

Sekä Veli-Jukka Lehtonen Finanssivalvonnasta että Erjanti pohtivat Metsolan keskustelun avausta pitkään, ja toteavat, että asuntolainat ja niihin vaikuttavat tekijät eivät ole yksinkertainen yhtälö, jossa yhtä asiaa muuttamalla saadaan välttämättä haluttuja lopputuloksia.

Lehtonen sanoo, että lyhyeen viitekorkoon sidottu laina voi tulla lainanottajille lopulta jopa halvemmaksi.

- Nämä tiedetään tietysti aina vasta jälkeenpäin, että kummantyyppinen laina on edullisempi. Kuitenkaan ei suoraan voida sanoa, että pitkä laina on aina turvallinen ja parempi, sanoo Lehtonen.

Ainakin teoriassa alle kymmenen vuoden viitekorot voitaisiin asuntolainoissa kieltää kokonaan. Se vaatisi kuitenkin lakimuutoksen.

Finanssialan keskusliiton johtaja Kaija Erjanti muistuttaa, että käytännössä muutos olisi hankala.

- Ei voida yhtäkkiä pakottaa kaikkia lainoja kymmenen vuoden kiinteään korkoon. Tämä pitäisi ottaa huomioon pankkien varainhankinnassa, eikä se voisi tapahtua kovin nopeasti, sanoo Erjanti.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot