Mainos

Kiinteistöbarometri: Kysyntä kasvaa yhä

Kiinteistöjen kysyntä on viime kuukausina edelleen kasvanut, mutta selvästi odotettua vähemmän. Korkojen nousu ja korkeat hinnat ovat tänään julkistetun kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteelin barometrin mukaan hillinneet varsinkin asuntojen kysyntää, mutta myös liike-, toimisto- ja teollisuustilojen ostokysyntä on pysynyt lähes ennallaan.

-Kaikkien tilojen vuokramarkkinat sen sijaan ovat olleet yhä vahvassa kasvussa ja vuokrat ovat kohonneet selvästi, kertoo johtaja Seppo Lehto Kapiteelista. Kyselyyn vastanneista 350:stä kiinteistöalan asiantuntijasta hieman useampi uskoo kauppojen määrän pienenevän seuraavan vuoden aikana kuin kasvavan.

Vuosi sitten odotukset kertoivat vielä selvästi kaupan vilkastumisesta. Kiinteistöjen kysynnän kasvu jatkuu Kapiteelin barometrin mukaan edelleen. Kasvua odottavien määrä ylitti nyt supistumista odottavien vastaajien määrän 18 prosentilla, kun saldoluku edellisessä kyselyssä oli 43 prosenttia. Seitsemän vastaajaa kymmenestä uskoo kiinteistömarkkinoiden toimeliaisuuden pysyvän nykytasolla lähimmän puolen vuoden aikana.

Asuntomarkkinoilla ja niitä koskevissa odotuksissa on tapahtunut jyrkkä muutos viime kevättalven jälkeen. Puoli vuotta sitten asuntokaupan ennustettiin kasvavan kautta maan, mutta tuoreimman kyselyn mukaan asuntokauppa on keskimäärin jopa hieman laantunut. Asuntojen hinnat ovat tästä huolimatta edelleen hieman kohonneet Oulua ja Etelä-Pohjanmaata lukuun ottamatta. Lähimmän puolen vuoden aikana myös asuntojen hintojen nousun ennustetaan taittuvan lähes kauttaaltaan. Vuoden kuluessa odotukset hintatason laskemisesta vahvistuvat entisestään. Vuokramarkkinoilla ei vastaavaa käännettä ole, vaan kysyntä ylittää vastakin tarjonnan varsinkin kasvukeskuksissa, mikä pitää vuokrat korkealla, totesi Lehto.

Kiinteistöissä kysynnän painopiste on barometrin mukaan siirtymässä vuokratiloihin, kun varsinkin pienyrittäjät hankkivat itselleen liike- ja toimitiloja mieluummin vuokraamalla kuin ostamalla. Ostokysyntää rajoittaa myös puute sopivista tiloista, kun parhailla paikoilla olevat kiinteistöt on monin paikoin ehditty jo myydä.

Liike- ja toimistotilojen hinnat ja vuokrat ovat viime kuukausina jatkaneet nousuaan lähes kautta maan. Painopiste on selvästi siirtynyt kohti vuokrausta. Liiketiloilla on käyty kauppaa odotettua verkkaisemmin aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta. Tuonnempana liiketilojen ostokysynnän ei uskota juuri lisääntyvän.

Teollisuus- ja varastotilojen markkinoillakin kysyntä on yhä selvemmin suuntautunut vuokratiloihin, mikä on pitänyt yllä vuokrien nousupainetta. Ostokysyntä on lisääntynyt enää eteläisimmässä Suomessa. Siitä huolimatta teollisuus- ja varastotilojen hinnat ovat edelleen olleet lievässä nousussa lähes kautta maan.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot