Mainos

KKO:lta ennakkopäätös tilintarkastajien vastuusta

Korkein oikeus (KKO) on linjannut osakeyhtiön tilintarkastajien ja hallituksen jäsenten vastuuta tapauksessa, jossa oli kyse osakepääoman korotuksesta pantatuilla osakkeilla.

Laki

Tänään antamallaan ennakkopäätöksellä KKO tuomitsi neljä entistä Instinct Oy:n hallituksen jäsentä sekä kaksi tilintarkastusyhtiötä poikkeuksellisen suuriin vahingonkorvauksiin. Tuomitut joutuvat maksamaan Instinct Oy:n konkurssipesälle yhteisvastuullisesti 20 miljoonan markan korvaukset.

KKO laajensi vastuuta, sillä Helsingin hovioikeus katsoi korvausvelvollisiksi vain toisen tilintarkastusyhtiöistä. Helsingin käräjäoikeus puolestaan piti vastuullisina vain hallituksen jäseniä, ja hylkäsi kanteen tilintarkastajien osalta.

Kyse oli Instinctin osakepääoman korotuksesta uusmerkinnällä vuonna 1990. Pörssiyhtiö Ekomen oli antanut Instinctille osakepääoman korotusta vastaan rahan sijasta osakekirjoja ns. apporttina. Osakekirjat oli kuitenkin pantattu pankkiin Ekomenin luottojen vakuudeksi. Pankin saatavat ylittivät moninkertaisesti pantattujen osakkeiden arvon, joten panttaus merkitsi olennaista riskiä, että osakkeita myydään myöhemmin lainojen maksamiseksi. Näin kävikin, kun Ekomen asetettiin konkurssiin vuonna 1991. Siten osa osakkeista oli Instinctille arvottomia.

Hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat olivat antaneet vakuutukset ja todistukset, että osakepääoman korotus oli maksettu ja yhtiön hallussa. KKO:n mielestä pantattuja osakkeita ei olisi saanut arvostaa täyteen arvoonsa, ja siksi kaupparekisteriin meni virheellinen ilmoitus yhtiön osakepääoman korotuksesta. KKO katsoi, että tilintarkastajien ja hallituksen jäsenten virheiden ja laiminlyöntien takia Instinctille koitui 20 miljoonan markan vahinko. Instinct meni konkurssiin vuonna 1993.

KKO:n päätös syntyi äänin 3-2. Kaksi KKO:n jäsentä olisi vapauttanut sekä hallituksen jäsenet että tilintarkastajat kaikesta maksuvelvollisuudesta.
(STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot