Mainos
Mainos

KL: Ympäristöystävällisyys yliarvioitu – E10-bensalle rajoituksia

Ranska alkaa rajoittaa biopolttoaineiden valmistusta ja myyntiä ensimmäisenä maana Euroopassa.

Maan parlamentti päätti asiasta viime viikolla. Kauppalehden mukaan myös EU on samoilla linjoilla, ja suunnittelee asettavansa E10-bensiinille uusia rajoituksia. Lisäksi EU uhkaa lopettaa biopolttoaineiden valmistukseen tarkoitettujen tukien jakamisen.

Sekä Ranska että EU haluavat saada kuriin elintarvikkeiksi sopivien kasvien käytön polttoaineissa. Suunnanmuutoksen syynä ovat uudet tutkimustulokset, jotka osoittavat, että kasveista valmistettujen biopolttoaineiden käyttö ei vähennäkään hiilidioksidipäästöjä.

Esimerkiksi E10-bensiiniin sekoitetun bioetanolin valmistuksessa käytetään usein maissia, sokeriruokoa, viljaa ja perunaa. Viljelysmaan muuttaminen energiatuotantoon sopivaksi on tuonut tutkimuksen mukaan lisäpäästöjä, joiden takia toivottuihin hiilidioksidimäärien vähennykseen ei ole päästy.

Lehden mukaan Ranskan hallitusta huolettaa ympäristökysymysten lisäksi elintarvikkeiden hintojen kallistuminen. Siksi se onkin valmis tukemaan jatkossakin sellaisia biopolttoaineita, joita ei valmisteta ruuaksi kelpaavista kasveista.

Nykyisen ohjeistuksen mukaan biopolttoaineiden ja ekosähkön osuus liikenteen energiankulutuksesta pitäisi olla kymmenen prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme