Mainos

Kokonaistuotanto laski syyskuussa 1,4 prosenttia

Kokonaistuotanto supistui syyskuussa 1,4 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Tuotanto pieneni Tilastokeskuksen mukaan alkutuotannossa, teollisuudessa, rakentamisessa ja liikenteessä. Sen sijaan julkisten ja muiden palvelujen toimiala kasvoi ja kaupan tuotanto pysyi ennallaan.

Kokonaistuotanto on kasvanut tammi-syyskuussa 1,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Syyskuussa teollisuuden tuotanto väheni yli 3 prosenttia. Kun sähköteknisten tuotteiden tuotanto kasvoi 3 prosenttia, niin puu- ja paperiteollisuuden tuotanto taas väheni 10 prosenttia. Maa- ja metsätalouden tuotanto supistui 17 prosenttia hakkuiden vähenemisen vuoksi. Rautatiekuljetusten väheneminen puolestaan supisti liikenteen tuotantoa runsaan prosentin.

Kaupan toimialan sisällä vähittäiskauppa lisääntyi 3 prosenttia ja tukkukauppa vajaan prosentin. Autokauppa väheni puolestaan 7 prosenttia. Muiden palvelujen ja julkisen toiminnan tuotanto kasvoi syyskuussa vajaat 2 prosenttia.

Helmikuusta kesäkuuhun kokonaistuotanto laski koko ajan edelliskuukaudesta. Heinäkuussa tuotannon lasku kuitenkin pysähtyi, ja elokuussa ja syyskuussa tuotanto jälleen kasvoi edelliskuukaudesta.

Kokonaistuotannon määrä oli syyskuussa 39 prosenttia suurempi kuin pahimpana lamavuonna maalikuussa 1993.

Rakentaminen väheni kolmannella vuosineljänneksellä

Uusia rakennustöitä pantiin alulle heinä-syyskuussa 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotietojen mukaan rakennustöitä aloitettiin 10,5 miljoonan kuutiometrin edestä.

Asuinrakennuksia ryhdyttiin rakentamaan 7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, ja teollisuus- ja varastorakennusten kuutiomäärä puolittui viimevuotisesta. Sen sijaan aloitettujen julkisten palvelurakennusten kuutiomäärä lähes kaksinkertaistui viime vuoden heinä-syyskuusta.

Tammi-syyskuussa uudisrakennuksia aloitettiin 31 miljoonan kuutiometrin verran, mikä on 4 prosenttia viimevuotista vähemmän. Kaikki muu paitsi asuntorakentaminen sekä liike- ja toimistorakentaminen kasvoi vuotta aiemmasta.

Tammi-syyskuussa aloitettiin lähes 23000 uuden asunnon rakennustyöt, mikä oli 14 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot