Mainos

Koneen liikevoitto ylitti ensimmäistä kertaa miljardin rajapyykin

Suomalaisyhtiöt ovat pitkään pitäneet tuloksensa kunnossa kulukuurilla, mistä hissiyhtiö Kone on säännöllisesti poikennut. Viime vuonna Kone kasvatti liikevaihtoa 5,8 prosentilla ja liikevoittoa 8,6 prosentilla. Liikevoitto ja tulos ennen veroja nousivat ensimmäistä kertaa yli miljardiin euroon.

Koneen tulosta selittää menestys Kiinassa ja muualla Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa. Yhtiö on pystynyt kasvamaan Kiinassa markkinoita nopeammin, ja toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan tilanne pysyy vähintään yhtä hyvänä tänä vuonna. 

– Kiinan menestyksemme perustuu laajaan myyntiverkostoomme maassa, jonka markkinat ovat todella paikalliset. Koska tuotepalettimme on monipuolinen, minkä tahansa osa-alueen kasvu hyödyttää meitä. Olemme myös tehneet mittavia satsauksia Kiinan henkilöstöömme, Ehrnrooth sanoo. 

Pohjois-Amerikassa hissiyhtiön kasvulinjaa vauhdittaa elpyneen talouden lisäksi kaupungistuminen. Vanhempana ihmiset haluavat lähiöiden isoista omakotitaloista palvelujen lähelle.

Koska nuoret perustavat perheensä aiempaa myöhemmin, keski-ikäistymisen tuoma muutto lähiöihin tapahtuu yhä myöhemmin.  
Yhtiö olettaa liikevoiton kasvavan tänä vuonna 1,1–1,2 miljardiin euroon.  

Sijoittajat säikähtivät  

Koneen julkaistua tuloksensa sen osakkeiden arvo singahti alaspäin ja laski päivän aikana yli viisi prosenttia. Syynä sijoittajien säikähdykseen oli viimeinen vuosineljännes, jossa yhtiö ei pystynyt kasvamaan odotusten mukaisesti. Kovan arvonsa vuoksi osake reagoi herkästi pieniinkin heikkouden merkkeihin.

– Ajat tilauksesta toimitukseen ovat pitkiä, joten aiemmat huonot hetket heijastuivat loka-joulukuun lukuihin, Ehrnrooth sanoo.  

Inderesin analyytikon Juha Kinnusen mukaan liikevaihdon 6,9 prosentin ja vertailukelpoisilla valuuttakursseilla vain 3,9 prosentin kasvulukema oli pettymys, koska tilauskannan kasvun takia liikevaihto olisi voinut kasvaa nopeamminkin. Neljänneksen tulosta ei silti kannata hänen mukaansa pelästyä.

– Uusien tilausten kehitys kertoo Koneen tapauksessa lähinnä vuoden 2016 liikevaihdosta ja nykyinen liikevaihto aiemmasta toiminnasta.   
Kinnusen mukaan liikevaihdon kasvu Kiinassa hidastunee ensi vuonna.   
Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle osingon nostamista eurosta 1,2 euroon. Kinnusen mukaan jakovaraa olisi ollut enemmänkin, eikä lisäosinko ole välttämättä poissuljettu.  

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot