Mainos
Mainos

Kruunun vahvistuminen uhkaa jo Ruotsin vientiä

Ruotsin kruunu vahvistuu vauhdilla ja se tuntuu jo selvästi esimerkiksi ruotsinristeilijöiden matkakukkarossa.

Kruunun vahvistumisen taustalla on euron heikentyminen, joka taas johtuu suurelta osin Kreikan julkisen talouden romahduksesta. Kruunu on vahvistunut vuoden takaisesta jo 20 prosenttia.

- Tällainen hyvin hyvän kannattavuuden aika Ruotsin teollisuudelle saattaa olla takanapäin . En tarkoita, että teollisuus häviää, mutta näin halvasta kruunusta nauttiminen jää kyllä tilapäiseksi lystiksi, arvioi tutkimusjohtaja Juhana Vartiainen Ruotsin suhdannelaitoksesta.

Yhteisvaluutta on nyt nuoren historiansa pahimmassa kriisissä kurittomien, yli varojensa eläneiden köyhimpien euromaiden takia.

- Kohtalonkysymys tai koetinkivi on se, kyetäänkö löytämään toimintatavat, joilla voidaan kaikkien jäsenmaiden julkinen talous pitää riittävän hyvässä kunnossa. Se on ihan avoin kysymys tällä hetkellä. Sitä suomalainen komissaari Olli Rehn koettaa saada aikaan, Vartiainen toteaa.

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta (Seitsemän uutiset 20.02.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme