Mainos
Mainos

Kultaralli Ilomantsista alkoi - rekkakuormassa kuusi kiloa kultaa

— Ei ole kultahippuja näkynyt, höröttää komeaan karvahattuun pakkasessa sonnustautunut Leo Päivinen Ilomantsin pääkadulla Pogostalla.

Mutta eipä Päivinen tiennyt, että samaan aikaan Pampalon kultakaivoksesta lähti ensimmäinen rekka viemään kultarikastelastia Harjavallan sulatolle Satakuntaan. Ja rekkaralli jatkuu tasaisena.

Pampalon kaivokselta lähtee tästä eteenpäin kultarikastetta pari rekkaa viikossa ainakin kahdeksan seuraavaa vuotta.

— Pampalon malmissa on keskimäärin 150 grammaa kultaa tonnissa. Rekassa on noin 40 tonnin lasti joten yhdessä kuormassa on noin kuusi kiloa kultaa, laskee kaivosyhtiö Endominesin toimitusjohtaja Markus Ekberg.

Viikossa kultaa kertyy siis parista kuormasta alun toistakymmentä kiloa. Kultakilo on nyt huippuhinnoissa ja maksaa yli 30 000 euroa. Yksi rekkakuorma tuottaa kaivosyhtiölle siis noin 180.000 euron tulot.

Täydessä tuotannossa kaivoksen odotetaan tuottavan 900-1000 kiloa kultaa vuodessa.

— Vuoden vaihteen huippuhinnasta on tultu vähän alas, mutta hinta on edelleen erittäin hyvä. Meidän kannattavuuslaskelmat on tehty paljon alemmalle hintatasolle, Ekberg muistuttaa.

Ilomantsin Pampalossa on kultaa varmuudella lähes 10 vuodeksi. Endomines on melko varma, että kultapitoista malmia löytyy lisää. Tutkimuksia tehdään koko ajan kaivostunnelissa ja ensi kesänä alkavat geofysikaaliset matalalennot ja kairaukset maan pinnalla.

Pogosta vilkastui - osakkeet harkinnassa

Ilomantsilaisille kultakaivos on tuonut työtä, toimeentuloa ja verotuloja. Työpaikkoja on syntynyt noin 75. Kaksi kolmasosaa työntekijöistä on paikkakunnalta tai lähialueelta.

— Kyllä on paikkakunta virkistynyt. Kaupoissa on porukkaa ja viikonloppunakin on vilkkaampaa. Poikakin sai sieltä töitä, ynnää Pekka Laurikainen havaintojaan.

Hän ei usko, että ketään harmittaa, jos kaivosyhtiö rikastuu kullalla.

— Kyllä tässä osakkeiden ostamista harkitaan kun vain rahhoo löytyy jostakin, Laurikainen suunnittelee.

Leo Päivinen on epäilevämpi, eikä aio ostaa kultakaivosyhtiön osakkeita.

— Kaivoksen omistajat ovat muualla ja sinne taitavat nekin veroeurot perässä mennä, Päivinen pohtii ja tuprauttaa sätkästään valtaisan savupilven.

Ilomantsin kultaa sormukseen

Pampalon kultaa sormuksiinsa tai koruihinsa haluavat joutuvat vielä odottamaan tovin ennen kuin ensimmäiset harkot lyödään.

— Meidän kultarikasteemme menee toistaiseksi bulkkina Harjavaltaan ja sekoittuu siellä muista lähteistä tulevaan kultaan. Mutta meillä on kyllä suunnitelmia, joilla kultaerä voitaisiin merkata Pampalon kullaksi, jos joku haluaa juuri sitä kultaa sormukseensa, toimitusjohtaja Ekberg valottaa.

Pampalon kaivos sijaitsee lähes Suomen itäisimmässä pisteessä Hattuvaaran kylällä. Kaivoksen rakentaminen maksoi 20 miljoonaa euroa. Kaivoksen omistaa pääosin ruotsalaisomistuksessa oleva Endomines Oy.

Pampalo on Suomen viides kultakaivos. Seuraava kultakaivos on käynnistymässä Raahen Laivakankaalla mahdollisesti jo tämän vuoden aikana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme