Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen heikompi kuin vuosi sitten

Taloudelliset mielialat tiivistävä kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 5,6, kun se viime vuoden kesäkuussa oli 13,1. Näkemykset Suomen taloudesta ja kestotavaroiden ostamisen kannattavuudesta ovat synkentyneet. Sen sijaan omaan talouteensa ja mahdollisuuksiinsa säästää kuluttajat uskovat edelleen. Lisäksi säästämistä ja lainanottoa pidetään kannattavana. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin kesäkuussa 1 568 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kesäkuussa 20 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 28 prosenttia arvioi maamme talouden huononevan. Vuosi sitten vastaavat osuudet olivat 37 ja 12 prosenttia. Oman taloutensa kohentumiseen luotti 27 prosenttia kuluttajista eli suunnilleen yhtä moni kuin aiemmin. Vain 11 prosenttia kuluttajista arvioi oman taloutensa huononevan.

Kuluttajista 37 prosenttia uskoi kesäkuussa, että työttömyys vähenee edelleen seuraavan vuoden aikana. Vuosi sitten näin ajatteli 47 prosenttia vastaajista. Inflaation kuluttajat ennustivat olevan ensi vuoden kesäkuussa 2,8 prosenttia.

Kesäkuussa 64 prosenttia kuluttajista piti säästämistä kannattavana. Lainan ottamista piti edullisena 59 prosenttia ja kestotavaroiden ostamista 40 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 70 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Arvopaperisäästämisen suosio on selvästi laskenut viime vuodesta. Kotitalouksista 15 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa eri tarkoituksiin vuoden sisällä.

Vaikka ostamisen kannattavuus on kuluttajien mielestä heikentynyt, kotitalouksilla oli kesäkuussa edelleen runsaasti kulutusaikeita. Varsinkin asunnon korjaamista ja sisustamista sekä viihde- elektroniikan hankintaa suunniteltiin. Kotitalouksista 8 prosenttia harkitsi auton ostoa puolen vuoden aikana. Asunnon ostoaikeet ovat hieman vahvistuneet alkuvuodesta, ja kesäkuussa asunnon ostamista vuoden kuluessa suunnitteli 7 prosenttia kotitalouksista.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot