Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen koheni tammikuussa

Kuluttajien luottamus talouteen on edelleen hieman vahvistunut.

Kuluttajien luottamus talouteen

Kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 12,7, kun se viime syksynä oli alimmillaan 6,9. Vuosi sitten luottamus oli kuitenkin vielä vahvempaa. Tammikuussa kasvoi myönteisyys varsinkin kestokulutustavaroiden ostamista ja lainanottoa kohtaan. Lisäksi omaan talouteen ja säästämismahdollisuuksiin uskottiin lujasti.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 8.-23. tammikuuta 1667 Suomessa asuvaa henkilöä. Tammikuussa oman taloutensa kohentumiseen alkaneen vuoden aikana luotti 29 prosenttia kuluttajista. Määrä on suunnilleen yhtä suuri kuin joulukuussa ja viime vuoden tammikuussa.

Vain 9 prosenttia kuluttajista arvioi oman taloutensa huononevan. Kuluttajista 31 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee edelleen. Joulukuussa osuus oli 34 ja vuosi sitten 39 prosenttia. 16 prosenttia ennusti maamme taloudelle negatiivista kehitystä.

Kestotavarat ja laina kiinnostavat

Kuluttajista 46 prosenttia piti tammikuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Viime vuoden lopulla osuus oli noin 40 prosenttia. Erilaisia kulutusaikeita oli kotitalouksilla runsaasti. Kotitalouksista 9 prosenttia suunnitteli auton ostoa seuraavan puolen vuoden aikana. Asunnon ostamista tämän vuoden kuluessa harkitsi tammikuussa 6 prosenttia kotitalouksista.

Lainan ottamista piti tammikuussa edullisena 54 prosenttia kuluttajista, kun osuus joulukuussa oli 46 prosenttia. Kotitalouksista 14 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa vuoden kuluessa. Säästämisen arvioi tammikuussa kannattavaksi 62 prosenttia kuluttajista.

Kotitalouksista yhä useampi eli 73 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Tammikuussa yli puolet kuluttajista uskoi, että työttömyys vähenee edelleen tänä vuonna. Kuluttajat ennustivat inflaation olevan ensi vuoden tammikuussa 2,9 prosenttia.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot