Mainos
Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen korkeampi kuin koskaan

Kuluttajien luottamus talouteen nousi uuteen ennätykseen toukokuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamus on vahvempaa kuin koskaan aiemmin mittaushistorian eli vuosien 1995–2017 aikana.

Työttömyyden vähenemiseen uskotaan enemmän kuin kymmeneen vuoteen. Lähes puolet odottaa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana.

Kuva Suomen taloudesta on paras sitten vuoden 2010. Toukokuussa hieman yli puolet kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Alle kymmenesosa arvioi maamme talouden huononevan. Vuosi sitten toukokuussa 39 prosenttia uskoi taloustilanteen paranevan.

Sen sijaan arvio omasta taloudesta heikkeni aavistuksen huhtikuusta.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat toukokuussa selvästi.

Luottamusindikaattori oli toukokuussa 24,1, kun se huhtikuussa oli 21,5. Viime vuoden toukokuussa se oli 12,5.

Kuluttajabarometriin haastateltiin toukokuun alkupuoliskolla 1 200 suomalaista.

Teollisuuden yrityksillä suurin luotto

Myös suomalaisyritysten luottamus tulevaan jatkuu. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kuukausittaisesta selvityksestä käy ilmi, että teollisuuden yrityksissä luottamus vahvistui toukokuussa.

Uusin saldoluku on +8, kun vastaava saldoluku oli huhtikuussa +4. Luottamus on noussut selkeästi yli pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Teollisuusyritykset odottavat tuotannon kasvun jatkuvan seuraavien kolmen kuukauden aikana. Yritysten tilauskirjat ovat vahvistuneet yleisesti normaalia täydemmiksi.

Suomen teollisuuden luottamus oli huhtikuussa tehdyssä tiedustelussa yhä EU-maiden heikoimpien joukossa. Luottamus oli suhteellisesti vahvinta Ruotsissa, Britanniassa ja Saksassa.

Rakentamisen, palvelujen ja vähittäiskaupan alalla suhdannearviot pysyivät ennallaan. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot