Mainos
Mainos

Kuluttajien ostovoima kasvaa ennustettua kovemmin – "Luvassa kohtuulliset kulutuskarkelot"

Kuluttajien vastuu talouskasvusta kasvaa tänä vuonna, sillä viime vuonna kasvun suhteen suurta roolia näytelleen viennin kova kysyntä tasoittuu.

Ekonomistien mukaan voidaan puhua jopa kulutusjuhlasta.

– Voi niinkin sanoa. Työllisyys kasvaa, palkkasumma kasvaa, viime vuonna palkkasumma kasvoi 3 prosenttia. Palkkakasvua kiihdytti erityisesti se, että jo työnhausta luopuneita ihmisiä palasi työmarkkinoille, Paltan pääekonomisti Matti Paavonen sanoo. 

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan luvassa on "kohtuulliset kulutuskarkelot". 

–Parempaan päin mennään. Luottamus on korkealla, talouskasvu tuntuu arjessa, työttömyys laskee, palkat paranee. Nyt on varsin otollinen hetki kuluttamisen kasvulle.

Huomiota myös kotitalouksien velkaantumiseen

Suomen pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn toppuuttelee puheita kulutusjuhlista ja kehottaa kääntämään katseet kotitalouksien velkaantumiseen.

– Jos meillä olisi oikein kova noususuhdanne, joka perustuisi pelkästään kotimaiseen kysyntään, näin voisi olla. Tällä hetkellä sellaista tilannetta ei kuitenkaan ole, emme ole kulutusjuhlassa. Reaalinen ostovoima on kyllä vahvistunut ja se on pääosin myönteistä. Samalla täytyy kuitenkin tarkalla silmällä seurata, miten kotitalouksien velkaantumiskehitys etenee.  

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot