Mainos
Mainos

Kunnat aikovat pitää veroprosentit ennallaan

Suomen kaupungit eivät suunnittele lähtevänsä nostamaan veroprosenttiaan pääkaupungin tavoin. Taloutta paikataan lähinnä velkarahalla.

Valtaosa suurista kaupungeista aikoo pitää veroprosenttinsa ensi vuonna ennallaan. Helsingin lisäksi vain Turku harkitsee näillä näkymin kunnallisveroprosentin nostoa.

Irtisanomisia kaupungit eivät suunnittele, mutta määräaikaisten työntekijöiden määrää vähennetään yleisesti, osoitti MTV3:n uutisten kymmeneen suurimpaan kaupunkiin tekemä soittokierros.

Kunnat paikkaavat tiukkaa talouttaan reippaalla lainanotolla. Kuntaliiton mielestä kuntien velkaantuminen on saavuttamassa lakipisteensä.

- Ei mitenkään voida pitää perusteltuna sitä, että palveluja ylläpidetään velkaantumalla. Eli kyllä se raja on jo vastassa monella kunnalla tällä hetkellä. Mutta vaihtoehdot ovat aika vähissä, koska halukkuutta ja poliittista tahtoa ei ole korottaa veroäyriä riittävästi, jotta sitä kautta kyettäisiin nää ongelmat korjaamaan, sanoo Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kun Helsinki supistaa terveydenhuollon kuluja ja palveluita, muissa kaupungeissa terveydenhuolto on satsauskohteiden ykkönen. Myös kouluihin aiotaan panostaa. Supistuskohteiksi kaavaillaan mm. katujen hoitoa ja lastenhoidon kuntalisiä.

Kuntien verontasausjärjestelmä saa suurilta kaupungeilta huutia. Vaikka solidaarisuutta periatteessa on, systeemiä moititaan monimutkaiseksi ja kohtuuttomaksi.

Monissa kaupungeissa budjetin valmistelu on vielä kesken, joten muutoksia aikeisiin saattaa vielä tulla.

(Kymmenen uutiset 01.10.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme