Mainos

Kuntien talous pysyi viime vuonna vakaana

Kuntien keskimääräinen talous pysyi viime vuonna vakaana.

Talouskasvun hiipuminen ei näy kuntien viime vuoden tilinpäätöksissä. Tilastokeskuksen keräämien tilinpäätösarvioiden mukaan kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu vuosikate nousi 10,9 miljardiin markkaan, kun vastaava summa vuonna 2000 oli 10 miljardia ja 1999 noin 9,3 miljardia markkaa. Vuosikate ylitti käyttöomaisuuden poistot ja arvonalentumiset mutta kattoi vain kaksi kolmasosaa investoinneista.

Kuntien rahoitusasema oli keskimäärin hyvä. Se perustui odotettua parempaan verotulokertymään ja valtionosuuksien kasvuun. Viime vuoden tilinpäätöksiin kertyi verotuloja 83,1 miljardia markkaa eli 6,6 miljardia enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja lähes neljä miljardia enemmän kuin talousarvioissa ennakoitiin. Valtionosuuksia kunnat saivat 21,5 miljardia markkaa. Tämä oli 1,7 miljardia enemmän kuin vuonna 2000.

Kunnat ja kuntayhtymät arvioivat käyttäneensä viime vuonna investointeihin 17,6 miljardia markkaa, mikä oli likimain saman verran kuin edellisenä vuonna. Käyttöomaisuutta myytiin 2,5 miljardin markan arvosta. Vuonna 2000 vastaava luku oli 5,7 miljardia.

Viime vuonna kunnat ja kuntayhtymät lyhensivät pitkäaikaisia lainojaan 4,4 miljardia markkaa ja ottivat uutta lainaa 5,5 miljardia. Vuoden lopussa niiden lainakanta oli 25,5 miljardia markkaa. Kassavaroja kunnilla ja kuntayhtymillä oli 17,6 miljardia ja lainasaamisia 10,8 miljardia markkaa. Kassavarat vähenivät edellisestä vuodesta miljardilla ja lainasaamiset 0,2 miljardilla. Selvitys perustuu Manner-Suomen kunnilta ja 234 kuntayhtymältä tammikuun aikana kerättyihin tilinpäätösarvioihin.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot