Mainos
Mainos

Kuntien talouserot lisääntyvät

Erot kuntien taloudessa näyttävät edelleen lisääntyvän. Kuntaliiton tilinpäätöstiedustelun mukaan 161 kunnan vuosikate heikkeni viime vuonna. Kuntia, joissa vuosikate on negatiivinen, oli yli 60.

Kokonaisuudessaan kuntien talous kehittyi viime vuonna odotettua myönteisemmin. Kuntien yhteenlaskettu vuosikate oli noin miljardia markkaa suurempi kuin vuodenvaihteessa tehdyssä kyselyssä ennakoitiin. Kokonaistulosta paransivat etenkin kuntien säästötoimet ja tiukka talouslinja.

Kaikkien kuntien vuosikate oli 834 markkaa asukasta kohti, kun se vuotta aikaisemmin oli 952 markkaa. Vuosikatteen väestömäärällä painotettu keskiarvo parani 1116 markasta 1457 markkaan.

Kuntien peruspalvelujen turvaamista selvittäneen neuvotteluryhmän mukaan kuntien vuosikatteet jäänevät tulevina vuosina vuositasolla noin 2-3 miljardia markkaa alle nettoinvestointien tason. Ilman uusia sopeutustoimia kunnallistalous pysyy keskipitkällä aikavälillä alijäämäisenä. Neuvotteluryhmän mukaan puolet sopeuttamisen tarpeesta on tehtävissä kuntien omin toimenpitein ja puolet edellyttää valtion toimia.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme