Mainos
Mainos

Laittoman talouden arvo noin miljardi

Laittomien tavaroiden ja palvelusten tuotannon arvoksi Suomessa arvioidaan noin miljardi markkaa. Suomessa laiton talous näkyy huumausainekauppana, prostituutiona sekä salakuljetun alkoholin, savukkeiden, lääkkeiden ja hormonien kauppana.

Laitonta tuotantoa ei sisällytetä kokonaistuotannon laskelmiin, vaikka sillä saattaakin olla kansantaloudellisia vaikutuksia tuotoksen, kulutuksen ja tulonmuodostuksen kautta. Pekka Lith teki tilastokeskukselle selvityksen laittomasta taloudesta. Siitä kerrotaan tilastokeskuksen tuoreessa Tietoaika-lehdessä.

Lithin selvityksen mukaan huumausaineiden bruttomyynnin laskennallinen arvo katukaupassa on 200-410 miljoonaa markkaa. Seksipalvelujen myynnin arvoksi selvityksessä on saatu 290-480 miljoonaa markkaa ja salakuljetettujen tuotteiden (alkoholi, tupakka, lääkkeet, hormonit) kaupan arvoksi 310 miljoonaa markkaa.

Laittomien tuotteiden kulutus on osa yksityisiä kulutusmenoja, sillä valtaosan laittomista tuotteista kuluttavat kotitaloudet. Siksi Lith arvioi, että tilastoissa kotitalouksien kulutusmenot saattavat aliarvioitua ja säästämisaste yliarvioitua, jos laittomiin tuotteisiin käytetyt kulutusmenot jäävät kansantalouden tilinpidon ulkopuolelle.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme