Mainos
Mainos

Lemminkäinen ja valtio sopivat asfalttikartellikiistan

Lemminkäinen ja valtio ovat sopineet asfalttikartellin vahingonkorvauskiistan, kertoo Lemminkäinen tiedotteessaan. Osapuolet peruvat korkeimpaan oikeuteen (KKO) jättämänsä valituslupahakemuksen ja valituksen. Helsingin hovioikeuden antama päätös jää näin lainvoimaiseksi. 

Sovinnon taustalla on osapuolten halu päättää pitkä oikeudenkäynti ja välttää lisäkustannukset. 

Hovioikeus tuomitsi kartelliin osallistuneet yhtiöt lokakuussa maksamaan ylihintaisesta asfaltista yhteensä noin 35 miljoonan euron korvaukset kunnille ja valtiolle. Lemminkäisen osuus summasta on noin 20 miljoonaa euroa. Lemminkäinen on yhtiön lakiasiainjohtajan Johan Nyberghin mukaan maksanut valtiolle hovioikeuden tuomion mukaisen 4,1 miljoonaa euroa korkoineen. 

Nyt tehdyssä sovintosopimuksessa ei Lemminkäisen mukaan oteta kantaa siihen olisiko korvausperuste ollut olemassa vai ei. 

Valtion vahingonkorvausvaatimus oli pääomamäärältään yli 56 miljoonaa euroa. 

HO: Kartelli toimi 2002 asti 

KKO:ssa on Lemminkäisen osalta yhä vireillä muut yhtiön jättämät 13 valituslupahakemusta sekä lähemmäs parinkymmenen kunnan valituslupahakemukset, jotka koskevat hovioikeuden lokakuussa antamia päätöksiä.  

Skanska Asfaltti on sekin hakenut KKO:sta valituslupaa asfalttikartellikorvauksista valtion osalta.  

Hovioikeus katsoi lokakuussa, että kartelli toimi vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti maaliskuuhun 2002. 

Käräjillä valtio ei saanut korvauksia, koska oikeuden mukaan se hyväksyi toiminnan, osallistui kartelliin ja hyötyi siitä.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot