Mainos
Mainos

Lentoyhtiöiden valtiontakuuta jatketaan kuukaudella

Lentoyhtiöiden väliaikaista valtiontakuuta jatketaan valtioneuvoston keskiviikkoisella päätöksellä. Myös uusi takuupäätös on voimassa kuukauden eli 25:nteen marraskuuta saakka.

Valtiontakuu oli seurausta syyskuisista terrori-iskuista. Tilanne kansainvälisessä lentoliikenteessä on jatkunut edelleen vaikeana, eikä 25. syyskuuta irtisanottuja sota- ja terroririskivakuutuksia ole saatavilla markkinoilta järkevään hintaan.

Hallitus antoi kuukausi sitten pikavauhtia eduskunnalle esityksen takuujärjestelyistä. Eduskunta antoi nopeasti suostumuksensa yhden kuukauden kerrallaan voimassa olevien valtiontakuiden myöntämiselle suomalaisille lentoyhtiöille.

EU:n valtiovarainministerit ja liikenneministerit hyväksyivät viime viikolla vakuutuksen korvaavan takuujärjestelyn jatkamisen vuoden loppuun. Myös suoranaisesti terrori-iskuihin liittyneitä tappioita on mahdollista korvata. Mitään yleisiä tukia lentoyhtiöille ei kuitenkaan korvata.

Takuujärjestely on väliaikainen. Tavoitteena on, että lentoyhtiöt siirtyisivät mahdollisimman nopeasti käyttämään markkinoilta saatavissa olevia vakuutuksia. Nyt on jo tullut viitteitä siitä, että irtisanottujen vakuutusten tilalle on tulossa tarjolla uusia vakuutuksia. Hinnat tosin ovat 10-20-kertaisia. Valtion vastuu yhtä vahinkotapahtumaa kohden on edelleen korkeintaan miljardi Yhdysvaltojen dollaria. Takuun piiriin kuuluu 143 ilma-alusta. Niistä puolet on Finnairin koneita.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme