Mainos
Mainos

Libyan tapahtumat laskivat öljyn hintaa

Kapinallisten eteneminen Libyan pääkaupunkiin Tripoliin on herättänyt toiveita maan paluusta öljymarkkinoille. Öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet sekä Aasiassa että New Yorkissa.

Libyan öljyntuotanto on ollut kaaoksessa siitä saakka, kun kansannousu maassa alkoi helmikuun puolivälissä. Tuotanto on romahtanut 1,5 miljoonasta tynnyristä vuorokaudessa alle 100 000 tynnyriin, ja vienti on ollut pysähdyksissä.

Ennen Muammar Gaddafin hallinnon vastaista kapinaa Libya oli maailman 17:nneksi suurin öljyntuottaja. Viennistä 85 prosenttia suuntautui Eurooppaan.

Libyalla on Afrikan mantereen suurimmat öljyvarat, mutta kenelläkään ei ole luotettavaa arviota siitä, miten pahasti öljykentät, putkistot, pumppausasemat ja satamaterminaalit ovat vaurioituneet taistelujen ja tihutöiden takia.

Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että öljyntuotanto voisi elpyä muutamassa kuukaudessa, jos rauha palaisi pian eikä tuotantolaitoksia tuhottaisi pahoin taistelujen loppuvaiheissa.

Valtaosa Libyan öljykentistä sijaitsee Sirten alueella, joka on yhä Gaddafin joukkojen hallinnassa. Ne kontrolloivat myös monia muita öljyntuotannon avainkohteita.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme