Mainos

Liikanen: Maltillinen palkkakehitys kantaa parhaiten

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei MTV3:n Huomenta Suomessa ole yllättynyt kansalaisten valmiudesta sietää palkankorotuksissa nollalinjaa. Talouselämä-lehden kyselyn mukaan puolet kansalaisista olisi valmis vaikka palkankorotusten nollalinjaan tarvittaessa.

– Totuushan on se, että kustannustasomme on noussut, kilpailukyky huonontunut, työllisyys kääntynyt laskuun ja talousnäkymät huonontuneet. Myös kansalaiset ovat tämän huomanneet, joten lehden kyselyn tuloksissa on myös kansalaisten ymmärrystä ja pohjaa takana.

Vienti kaikkein tärkein

Talouden ydinkysymyksiä on Liikasen mielestä kilpailukykyinen vienti, jota Suomi tarvitsee. Jotkut vientialat ovat olleet viime aikoina suurissa vaikeuksissa.

– Me on nojattu metsäteollisuuteen ja elektroniikkaan, metalliin ja kemiaan, mutta nyt metsäteollisuus ja elektroniikka ovat olleet suurissa vaikeuksissa. Se on kuitenkin talouden tärkeä veturi ja sillä rahoitetaan tuontia. Jos me ei siellä pärjätä, niin ei pärjätä myöskään kotimaassa.

Kotitaloudet porskuttavat Liikasen mielestä kiitettävästi eteenpäin. Tilanne niissä on Liikasen mielestä kohtalaisen rauhallinen.

– Kulutus on kasvanut jopa tämän kriisin aikana. Ainoastaan tänä vuonna tulee pieni notkahdus sen takia, että palkankorotukset tehtiin lähinnä viime vuonna ja verotus jonkin verran kiristyi.

Liikanen puhuu mieluummin kustannusten hallinnasta ja maltillisesta palkkalinjasta useaksi vuodeksi eteenpäin kuin palkkojen alennuksista.

Ei palkanalennuksia, vaan hallittu kehitys

– Tärkeintä olisi, että meillä olisi hyvä, hallittu kustannuskehitys lähivuodet. Että investointeja tekevät yritykset voisivat luottaa siihen, että Suomi on kilpailukykyinen, meidän kustannukset on kurissa, tällä kustannustasolla voidaan viedä maailmalle, luoda kasvua. Jos näin tehdään, se luo meille tulevaisuudennäkymiä, Liikanen sanoo.

Liikasen mielestä puheet palkkojen alennuksista koskevat lähinnä suurituloisia. Suomen Pankissa tehtiin vuonna 2011 päätös, jossa palkat toistaiseksi jäädytettiin sen hetkiselle tasolle.

– Ministerit tekivät osaltaan viiden prosentin leikkauksen, joka toteutettiin myös Suomen Pankin johtokunnassa.

(MTV3)

Katso Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.1.2012)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot