Mainos

Lilius: Sähkön hinnan heilahtelu poliitikkojen syy

Energiateollisuuden puheenjohtajan mukaan poliittiset päätökset vaikuttavat sähkön hintaan. Hänen mielestään korkeaksi koettu sähkön hintataso ei ole osoitus markkinoiden toimimattomuudesta.

Energiateollisuus on suivaantunut sähkön hintakeskustelusta. Järjestön puheenjohtaja, Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius syyttää poliitikkoja sähkön hinnan heilahtelusta.

Liliuksen mukaan poliittisten päätösten vaikutus sähkön hintaan kävi selväksi alkuviikosta, kun tiedot viime vuoden hiilidioksidipäästöistä julkistettiin.

- Tiedot ovat heiluttaneet päästöoikeuksien hintoja rajusti. Kävi ilmi, että viranomaisten päätökset vaikuttavat sähkön hintaan, Lilius painotti seminaarissa Naantalissa.

Energiateollisuus on suivaantunut siitä, että sähkön hinnannoususta syytetään sitä, että sähkömarkkinat eivät toimi.

- Tehdyissä selvityksissä - joita alkaa jo olla melkoinen nippu - pohjoismaista sähkömarkkinaa pidetään verraten hyvin toimivana, Lilius lisäsi.

Järjestön mielestä sähkön hintakehitykseen vaikuttavat tuore päästöoikeusjärjestelmä ja vasta kehittyvät päästöoikeusmarkkinat.

- Sähkömarkkinat ovat reagoineet päästökauppajärjestelmästä tulleisiin hintasignaaleihin juuri niin kuin toimivilla kilpailuilla markkinoilla pitääkin, puolusti järjestön toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Alalle tuplarasitusta

Energiateollisuus on valmis päästökaupan kehittämiseen. Päästökauppaa ei kuitenkaan pitäisi yrittää parantaa sähkömarkkinoiden muutoksilla.

- Päästökaupan läpinäkyvyyttä voitaisiin parantaa julkistamalla päästötiedot useammin kuin kerran vuodessa. On oleellista, että päästökaupan toimivuutta parannetaan sisältä päin, Lilius painotti.

Järjestö myös toisti vastustavansa kauppa- ja teollisuusministeriön aikeita leikata energiateollisuuden päästöoikeuksia kaudella 2008-2012. Leikkauksilla voi olla myös kilpailuvaikutuksia.

- Mikään muu maa ei tiettävästi suunnittele yhtä dramaattista alijakoa energiatuotannolle. Kun Suomessa samaan aikaan pohditaan windfall-veroa, tarkoittaisi se alalle tuplarasitusta, Lilius sanoi.

Hinnoissa nousupainetta

Vaikka eri tahot ovat vaatineet päästöoikeuksien huippuhintojen laskettua myös sähkön loppukäyttäjähintojen alentamista, Energiateollisuuden mukaan hinnoissa on lähinnä nousupainetta.

- Sähkön tukkuhinta on viime vuoden aikana noussut 30-40 prosenttia, mutta kotitaloushinnat ovat nousseet vain 10 prosenttia, Naukkarinen korosti.

- Alkuvuonna Suomen sähköyhtiöt eivät ole sähkön myynnillä hyviä tuloksia tehneet. On tullut miinusta tai nollatulosta, jatkoi järjestön varapuheenjohtaja Pertti Leppänen.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot