Mainos
Mainos

Lontoon asuntohinnat huimassa nousussa

Asuntojen hinnat nousevat ainakin osassa Suomea melkoista vauhtia, mutta Britanniaan ja varsinkin Lontooseen verrattuna tilanne Suomessa on vakaa. Lontoon asuntobuumi on jatkunut jo vuosia ja monille kaupungista on tullut mahdoton paikka elää asuntojen hintojen takia.

150 neliömetrin perheasunto Pohjois-Lontoossa on mukava muuten, mutta hintaa on 450 000 puntaa eli n. 680 000 euroa. Eikä kyseessä ole poikkeus. Lontoon asuntomarkkinat käyvät ylikierrokisilla ja hinnat nousevat päätä huimaavaa vauhtia.

- Viime vuonna hinnat nousivat n. 20 prosenttia ja tänä vuonna nousuvauhti on sama, sanoo kiinteistövälittäjä Danny Tailor.

Tärkein hintaan vaikuttava tekijä on asunnon sijainti. Myös asunnon koko merkitsee paljon, mutta kunnolla ei juuri ole väliä.

Käytöstä poistettu julkinen käymälä on hieno esimerkki Lontoon kuumentuneista asuntomarkkinoista. Kaupunginosahallinto pani käymälän myyntiin 72 000 punnalla. Ostajia ilmaantui paljon ja jokainen teki oman tarjouksensa. Lopulta käymälä myytiin 182 000 punnalla eli n. 270 000 eurolla rakennusliikkeelle, joka aikoo remontoida siitä asuintalon ja myydä sen hyvällä voitolla.

Asuntojen huikeat hinnat vaikeuttavat jo työvoiman saantia Lontoossa varsinkin julkisella sektorilla.

- Ihmiset hinnoitellaan ulos alueelta tai tietyistä Lontoon osista. Heillä ei enää ole varaa elää siellä. Tyypillinen esimerkki ovat opettajat, joiden on tosi vaikea löytää asuntoa palkallaan Lontoosta, Taylor kertoo.

Kuinka kauan hintabuumi sitten voi jatkua. Jotkut ennustavat asuntojen hinnan romahtavan, kuten kävi 90-luvun alussa. Toisten asiantuntijoiden mukaan muuttolikkeen ansiosta kysyntä pysyy tarjontaa suurempana ja se pitää hinnat korkealla vastakin, vaikka nousuvauhti hiipuukin jossain vaiheessa.

(MTV3)

Katso myös Reijo Ruokasen raportti Lontoosta
(Seitsemän uutiset 21.07.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme