Mainos

"Maailman talouskriisi olisi voitu välttää"

Maailman talouskriisi kulminoituu Yhdysvaltaisen investointipankin Lehman Brothersin kaatumiseen. Rahoituksen professori Eva Liljeblom uskoo, että maailmantalouden kriisi olisi ollut vältettävissä tai ainakin sen seuraukset minimoitavissa pitämällä keskeisimmät investointipankit pystyssä.

– Jos Lehman Brothers ja ehkä myös Washington Mutual olisi pelastettu, niin se olisi ollut paljon halvempi ratkaisu tähän kriisiin, kun tämä nykytilanne, josta voi seurata parin vuoden lama, vaikka nämä nykytoimenpiteet purisivatkin, Liljeblom arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.

Lehmanin kaatuminen on tuntunut lähes jokaisen pankin taseessa, sillä joukkovelkakirjalainoja on ollut käytännössä jokaisella. Liljeblom on silti tyytyväinen elvytystoimiin, joihin useissa maissa on tartuttu. Hän muistuttaa kuitenkin, että niin kauan kuin Islannin pankkeja ja niiden talletussuojaa koskeva kriisi ei ole loppuunkäsitelty, voivat markkinat edelleen heikentyä.

Suorimmin Islannin pankkikriisin vaikutukset heijastuvat Pohjoismaihin ja Britanniaan.

Viimeisin esimerkki tästä on Kaupthing, jonka miljarditalletusten kohtalo Euroopassa on edelleen epäselvä.

Kaupthingin tilanne on mutkikas myös Suomessa. Koska pankki toiminut Suomessa sivukonttorin kautta, eikä tytäryhtiönä, se ei kuulu automaattisesti Suomen talletussuojan puitteisiin.

Liljeblom uskoo silti, että Islannin tai Suomen valtion avulla suomalaiset tallettajat saavat rahansa takaisin ainakin 25 000 asti. Paljon riippuu kuitenkin Islannin valtion maksukyvystä ja epävarmuus rahojen takaisinsaannista voi kestää kuukausia. Liljeblomin mielestä islantilaisiin pankkeihin sijoittaneiden olisi pitänyt olla tietoisia näistä riskeistä.

- Ovathan muut pankit jo kauan varoitelleet, että islantilaispankkien tarjoama korkeampi korko tulee myös korkeammalla riskillä, koska heidän velkaisuustilanteensa on huonompi.

Epäsuorien vaikutusten, kuten pankkien välisen luottamuksen heikentymisen, Liljeblom uskoo heijastuvan maailmalla pidemmällekin.

– Pankkien välillä vallitseva epäluulo onkin tällä hetkellä tekijä markkinoilla ja saattaa johtaa vielä uusiin konkursseihin.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot