Mainos

Maailman telakoiden tilaukset ennätysmäiset

Maailman telakoiden tilauskanta kasvoi toisella vuosineljänneksellä voimakkaasti ja kohosi kesäkuun lopussa uuteen ennätykseen. Etelä-Korea kaappaa lähes puolet maailman laivatilauksista.

Telakalla

Telakoiden tilauskanta nousi Lloydin luokituslaitoksen keräämien tietojen mukaan kesäkuun lopussa 66,8 miljoonaan bruttorekisteritonniin eli suuremmaksi kuin kertaakaan aiemmin. Tilauskirjoissa oli 2578 uutta alusta.

Etelä-Korea kasvatti alkuvuonna asemaansa maailman suurimpana laivanrakentajana. Sen osuus maailman telakoiden tilauskannasta nousi Lloyd´s Registerin mukaan kesäkuun lopussa 43 prosenttiin. Korealaistelakoiden tilauskirjoissa oli 473 alusta, joiden vetoisuus nousi yhteensä 28,7 miljoonaan bruttorekisteritonniin.

Telakoiden tilauskanta kasvoi toisella neljänneksellä 7,6 miljoonaa bruttorekisteritonnia. Lisäyksestä Etelä-Korean osuus oli 5,0 miljoonaa bruttorekisteritonnia. Toiseksi suurimman laivanrakentajan Japanin telakoiden tilauskanta kasvoi miljoonalla tonnilla 17,4 miljoonaan bruttorekisteritonniin. Japanin osuus tilauskannasta laski 26 prosenttiin kesäkuun lopussa. Länsi-Euroopan telakoilla oli tilauksia 7,8 miljoonaa ja Itä-Euroopan telakoilla 4,7 miljoonaa bruttorekisteritonnia.

Korean, Japanin ja Euroopan ulkopuolinen tilauskanta oli 8,1 miljoonaa bruttorekisteritonnia. Siitä vetoisuudella mitaten kolmanneksi suurimmaksi laivanrakentajaksi nousseen Kiinan osuus oli 5,1 miljoonaa bruttorekisteritonnia.

Suomi kahdeksantena

Toisella neljänneksellä aloitettiin 179 uuden aluksen rakentaminen ja valmistui 326 alusta. Valmistuneiden alusten vetoisuus nousi 6,9 miljoonaan bruttorekisteritonniin . Rakenteilla oli 1282 alusta. Telakoilta tilattiin huhti-kesäkuussa 455 uutta alusta, joiden vetoisuus oli yhteensä 13,7 miljoonaa bruttorekisteritonnia. Telakoiden tilauskirjoissa olevista aluksista toimitetaan tilaajille tänä vuonna 1338 ja ensi vuonna 858 alusta.

Tämän vuoden toimitukset nousevat vetoisuudeltaan 18,8 miljoonaan ja ensi vuoden toimitukset 27,3 miljoonaan bruttorekisteritonniin. Vajaa kolmannes telakoilta tilatuista aluksista toimitetaan vuonna 2002 tai sen jälkeen.

Suomi oli tilauskannalla mitattuna maailman kahdeksanneksi suurin laivanrakentaja kesäkuun lopussa. Suomen telakoiden tilauskirjoissa oli 10 aluksen tilaukset. Alusten vetoisuus oli yhteensä 0,9 miljoonaa bruttorekisteritonnia. Aluksista yksi toimitetaan tilaajalle tänä vuonna, kuusi ensi vuonna ja loput vuonna 2002 tai myöhemmin.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot