Mainos
Mainos

Maailmantalous kasvaa lupaavasti

Teollisuusmaiden valtionvarainministerit olivat kokouksessaan tyytyväisiä maailmantalouden kasvuun ja valuuttakurssien kehitykseen. Vaikka muun muassa öljytynnyrin hinta on korkealla, talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna reippaammin kuin pitkään aikaan.

G8-maat uskovat vahvaan talouskasvuun. Suurten teollisuusmaiden valtiovarainministerit sanoivat Pietarissa pidetyssä kokouksessa, että maailmantalouden kasvu on tervettä ja laaja-alaisempaa kuin aiemmin.

Ministerien mukaan kasvua haittaavat 70 dollarin tynnyrihintaan kohonnut öljy, heilahtelevat Yhdysvaltain pörssikurssit, pelko inflaatiosta ja korkokannan nousu. Suuriksi ongelmiksi todettiin jälleen kerran Yhdysvaltain kaupan suuri alijäämä ja Kiinan kaupan ylijäämä. Tulevaisuus näyttää silti ministerien mukaan lupaavalta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna jopa 4,9 prosenttia, toiseksi eniten vuoden 1976 jälkeen. Ministerikokoukseen osallistunut IMF:n johtaja Rodrigo Rato sanoi, että dollari on päässyt sopivammalle tasolle oltuaan pitkään heikoilla muihin valuuttoihin verrattuna. Hän totesi myös, että Kiina hyötyisi joustavammasta valuuttajärjestelmästä.

Myös Ranskan valtiovarainministeri Thierry Breton osoitti tyytyväisyytensä valuuttakurssien viimeaikaiseen kehitykseen. Hänen mukaansa liian vahva euro vahingoittaa eurooppalaista vientiä.

G-8-maiden kokous alustaa huippukokousta, joka pidetään Pietarissa heinäkuun puolessa välissä. Kokouksen isäntä Venäjän presidentti Vladimir Putin on nostanut energiaturvallisuuden kokouksen tärkeimmäksi puheenaiheeksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme