Mainos

Maaliskuun kauppaylijäämä 6,9 miljardia

Sähkötekniikan vienti supistui alkuvuonna.

Satama, nosturi

Kauppataseen ylijäämä nousi maaliskuussa 6914 miljoonaan markkaan. Viennin ja tuonnin kasvuluvut olivat ennakkotietojen mukaisia. Sähköteknisten tuotteiden vienti supistui maaliskuussa 14 prosenttia edellisvuodesta, mutta muun metalliteollisuuden viennin runsaan neljänneksen kasvu piti yllä koko viennin kasvua yhdessä puu- ja paperiteollisuuden kanssa.

Viennin arvo kasvoi Tullihallituksen kuukausitilaston mukaan maaliskuussa kuusi prosenttia viime vuoden maaliskuusta ja kohosi 25 935 miljoonaan markkaan.

Tuonti kasvoi maaliskuussa kahdeksan prosenttia 19 021 miljoonaan markkaan. Tammi-maaliskuussa kauppataseen ylijäämä kohosi 18 2476 miljoonaan markkaan, kun ylijäämää vuotta aiemmin kertyi 16 116 miljoonaa markkaa.

Vienti kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 9 prosenttia ja tuonti 7 prosenttia. Viennin arvo nousi 71 484 miljoonaan markkaan ja tuonnin arvo 53 236 miljoonaan markkaan. Sähköteknisen teollisuuden viennin arvo oli tammi-maaliskuussa 20,8 miljardia markkaa eli prosentin pienempi kuin vastaavan aikaan vuosi sitten. Sen osuus Suomen koko viennistä oli 29,1 prosenttia.

Maaliskuussa vienti jäi 7,6 miljardiin markkaan eli 14 prosenttia pienemmäksi kuin edellisvuonna. Radio-, televisio- ja tietoliikennevälineiden viennin arvo oli 14,8 miljardia markkaa eli yhtä suuri kuin vuotta aiemmin. Massaa, paperia ja paperituotteita vietiin tammi-maaliskuussa 16,0 miljardin markan arvosta, missä kasvua vuotta aiempaan oli kuusi prosenttia. Niiden osuus koko viennistä oli 22,4 prosenttia.

Metalliteollisuuden pääaloista nopeimmin eli 19 prosenttia kasvoi koneiden ja laiteiden vienti. Perusmetallien ja metallituotteiden vienti kasvoi alkuvuonna 6 prosenttia. Suomen vienti Euroopan unioniin kasvoi alkuvuonna 6 prosenttia 41,1 miljardiin markkaan. EU:n osuus koko viennistä oli 57,6 prosenttia.

Vienti Britanniaan kasvoi 14 prosenttia, Saksaan 7 prosenttia ja Ruotsiin 4 prosenttia. Vienti Ranskaan supistui tammi-maaliskuussa 6 prosenttia. Suomen vienti Yhdysvaltoihin kasvoi alkuvuonna 28 prosenttia ja nousi 4,9 miljardiin markkaan. Vienti Japaniin kasvoi 3 prosenttia 1,3 miljardiin. Yhdysvaltain osuus Suomen koko viennistä oi 6,9 prosenttia ja Japanin 1,8 prosenttia.

Kiinan vienti nousi 1,8 miljardiin markkaan eli 16 prosenttia edellisvuotista suuremmaksi. Kiinan osuus Suomen viennistä oli 2,6 prosenttia. Kauppa Venäjän kanssa kasvoi tammi-maaliskuussa neljänneksen.

Viennin arvo nousi 3,2 miljardiin markkaan ja tuonnin arvo 5,6 miljardiin markkaan. Vienti kasvoi 27 prosenttia ja tuonti 23 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Vienti Viroon supistui 27 prosenttia 1,6 miljardiin markkaan, mutta tuonti kasvoi 125 prosenttia 2,5 miljardiin markkaan.

(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot