Mainos

Metsänomistajille ennätykselliset puun myyntitulot

Metsäntutkimuslaitos Metla ennustaa, että tänä vuonna havutukkien kantohinta ylittää vuositasolla lähes 40 prosentilla viime vuoden keskihinnan.

Metsänomistajille on lohkeamassa ennätykselliset puun myyntitulot. Metsäntutkimuslaitos Metla arvioi kalliin puun kirittävän vuosittaiset kantorahatulot yksityismetsistä kahteen miljardiin euroon tänä ja ensi vuonna.

Muhkeiden puun myyntitulojen takana on puun hinnan voimakas nousu, joka tosin on taittunut syksyllä. Metlan metsäsektorin suhdannekatsauksessa arvioidaan, että tänä vuonna havutukkien kantohinta ylittää vuositasolla lähes 40 prosentilla viime vuoden keskihinnan. Koivutukkien ja kuitupuun hinnan nousu on ollut sahatukkia maltillisempaa.

Ensi vuodelle Metla povaa havutukkien hinnoilla pientä mollivirettä, mutta kuitupuun kantohintojen se odottaa vielä nousevan.

Puun hinnan nousu tänä vuonna on perustunut vahvaan kysyntään. Teollisuuden kasvanut puun käyttö ja puun tuonnin väheneminen nostavat markkinahakkuiden määrän tänä vuonna ennätykselliseen lähes 59 miljoonaan kuutiometriin. Syynä tuonnin vähenemiseen ovat olleet huonojen säiden aiheuttamat ongelmat puun saatavuudessa Venäjältä viime talvena.

Kallis puu rassaa teollisuutta

Puun hinnan nousu on ollut yksi niistä tekijöistä, joka on ahdistanut metsäteollisuuden kannattavuutta. Metsäfirmat ovat vuoron perään ilmoitelleet rajuista kannattavuustalkoista tuloskunnon petraamiseksi.

Kannattavuuskehitys metsäteollisuudessa on tänä vuonna ollut kaksijakoista. Puutuoteteollisuudessa sahatavaran hintojen nousu nostaa kannattavuutta tänä vuonna merkittävästi, vaikka myös tuotantokustannukset ovat nousseet. Sen sijaan massa- ja paperiteollisuuden kannattavuus alenee, kun erityisesti aikakauslehtipaperien, hintakehitys on pysynyt heikkona tuotantokustannusten noustessa.

Metla ennustaa kannattavuuden alenevan puutuoteteollisuudessa ensi vuonna, kun vientihinnat laskevat ja sahatukkien hintojen odotetaan pysyvän vielä korkeina. Massa- ja paperiteollisuuden osalta Metla sen sijaan arvioi, että paperien hintojen odotettu kääntyminen nousuun petraa hieman alan kannattavuutta ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot