Mainos

Mielenosoituslakko pysäyttää tavaraliikenteen Suomen satamissa

SAK:laisen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n mielenilmauslakko pysäyttää työt kaikissa Suomen satamissa maanantaina ja tiistaina. Työnseisaus estää satamien tavarakuljetukset maanantaiaamusta lähtien, mutta ei vaikuta matkustajaliikenteeseen.

AKT:n työnseisaus on osa eurooppalaisten ammattiliittojen kampanjaa, jolla pyritään vaikuttamaan alkuviikosta Euroopan parlamentin käsittelyssä olevaan esitykseen EU:n satamapalveludirektiivistä.

Mielenosoituslakkoja järjestetään mahdollisesti ainakin Saksan, Ranskan, Belgian ja Tanskan, Portugalin, Espanjan ja Hollannin satamissa. Sen vaikutukset ovat kuitenkin maailmanlaajuiset. Eurooppalaiset satamatyöntekijöiden järjestöt haluavat painostustoimilla vaikuttaa direktiiviesityksen sisältöön, jonka pelätään heikentävän tarpeettomasti työntekijöiden asemaa ja ahtaustyön turvallisuutta. Vastustusta herättää lähinnä esitykseen sisältyvää ns. itsekäsittelyoikeutta koskeva muutos. Sen perusteella tavaran lähettäjä tai vastaanottaja voisi itse hoitaa tavaran käsittelyn satamissa. Nykyisin tavaran lastaus aluksiin ja purku aluksista on tehtävä ahtausliikkeiden kautta. Jatkossa työn voisivat tehdä merenkulkuhenkilöstö tai muu varustamojen palveluksessa oleva henkilöstö.

AKT:n sihteeri Juhani Koivunen katsoo, että direktiiviehdotus olisi syytä hylätä kokonaan. -Tämä antaisi mahdollisuuden käynnistää uusi valmisteluprosessi, joka aidosti korjaisi satamatoimintojen puutteita ja huomioisi kohtuullisesti myös satamatyöntekijöiden aseman. Työnantajajärjestöissä painostustoimia on pidetty kohtuuttomina. Myös niiden kohdetta pidetään vääränä, sillä EU:n päätöksistä joutuvat nyt kärsimään yritykset. Kyseessä on jo neljäs kansainvälinen mielenilmaus.

AKT on ollut kansainvälisissä "toimintapäivissä" viimeksi tammikuun puolivälissä, jolloin järjestettiin vuorokauden mittainen työnseisaus. Viime kesäkuussa AKT pysäytti samasta syystä työt satamissa useiden tuntien ajaksi. Direktiivi on tulossa voimaan aikaisintaan vuoden 2005 alussa.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot