Mainos

Mistä näitä yt-neuvotteluja oikein tulee? – työpaikat uhkaavat karata Suomesta

Suomalaisyhtiöiden johtajat ovat laittaneet kunnolla tuulemaan. Työpaikkoja on hävinnyt, eikä uusia töitä ole juurikaan näköpiirissä, koska yleinen taloudellinen tilanne on epävarma. Huolenaiheena on myös se, että työpaikat karkaavat Suomesta ulkomaille, mitä saattaa nopeuttaa uusi taantuma.

Eilen peräti neljä suomalaista pörssiyhtiötä ilmoitti yhteensä yli 1500 henkilön vähennystarpeesta. Etlan tutkimusjohtajan Markku Kotilaisen mukaan asia selittyy suhdanteiden heikentymisellä eli epävakaalla taloustilanteella. Eilen yt-neuvotteluista ilmoittivat M-real, Lemminkäinen, Ahlstrom ja Componenta.

– Toisaalta joillakin yrityksillä on pidemmän aikavälin rakenteellisia ongelmia. Joissakin yrityksissä tuotantoa joudutaan järjestelemään uudelleen, kuten Nokiassa, Kotilainen kertoo.

Hänen mukaansa epävakaa taloustilanne alkoi näkyä jo kesällä, jolloin yt-neuvottelujen suma alkoi. Kotilaisen mielestä epävarma taloustilanne jatkuu vielä jonkin aikaa, kunnes Euroopan velkakriisi saadaan hoidettua.

Tänä viikonloppuna ovatkin ratkaisun hetket, kun EU:n valtionpäämiehet kokoontuvat huippukokoukseen, jonka pääteema on euroalueen velkakriisi. Johtajien toivotaan esittävän lopullisen ratkaisun Euroopan velkakriisin.

Kauas työpaikat karkaavat

Suomalaistyöntekijöiden huolenaiheena on myös se, että työpaikat karkaavat Suomesta ulkomaille, joissa kilpailukyky ja kustannukset ovat Suomea paremmat. Erityinen huolenaihe on metalliteollisuudessa.

Kotilaisen mukaan työpaikkojen karkaamien ulkomaille on pitkän aikavälin ongelma, mutta uusi taantuma saattaisi nopeuttaa työpaikkojen häviämistä.

– Suomen kilpailukyky suhteessa matalan kustannustason maihin on heikko. Sellaiset yritykset, joille työvoimakustannukset ovat tärkeät, niin kyllä niille syntyy houkutus siirtyä matalan kustannustason maihin, kuten Itä-Eurooppaan tai Aasiaan, Kotilainen selvittää.

Hän muistuttaa, että Suomessakin on monia houkuttelevuustekijöitä, joilla yritetään työpaikkoja turvata.

Turku toivoa täynnä

Vaikka yt-neuvottelut ovatkin värittäneet mennyttä syksyä, oli Turun telakalla ilouutisia viime kuussa. Se ilmoitti saaneensa risteilyalustilauksen saksalaiselta TUI Cruisesilta. Tilaus tuo Turun telakalle töitä noin 5500 miestyövuoden edestä.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) puhisi intoa laivatilauksesta viime kuussa.

– Tilaus on erityisen tärkeä aikana, jolloin on ollut paljon epävarmuutta ja yt-neuvotteluja on ilmoitettu runsaasti. Turun seutuhan on vielä sellainen alue, jossa teollisia työpaikkoja on hävinnyt muutamassa vuodessa 10 000 kappaletta. Täytyy olla siinäkin mielessä iloinen tilauksesta, Ihalainen kertoi MTV3 Uutisille syyskuussa.

Myös elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) oli tyytyväinen saadusta tilauksesta. Hänen johdollaan valtio myönsi laivatilaukselle innovaatiotukea 16 miljoonaa euroa.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot