Mainos
Mainos

MTK: Halvat hinnat revitään viljelijöiden selkänahasta

Tuore selvitys kyseenalaistaa käsityksen suomalaisen ruoan kalleudesta.

Päivittäistavarakauppa ry:n tilaama selvitys kertoo, että Suomessa ruuan hinta ilman arvonlisäveroa on alle EU:n keskiarvon. Kalleinta on Irlannissa, ja myös esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa ruoka maksaa enemmän kuin meillä.

Suurimpia syitä tähän on se, että kahden suuren ketjun hallitsema ruokakauppa toimii erittäin tehokkaasti. S-ryhmän ja Keskon hallussa on jo peräti 80 prosenttia ruokakaupasta.

– Eurooppalaisittain nämä kaksi isoa toimijaa ovat kohtuullisen pieniä edelleenkin. Itse näen, että tässä tilanteessa kauppa pystyy olemaan paljon tehokkaampi kuin silloin, jos täällä olisi kymmenen pientä toimijaa, väittää Päivittäistavarakauppa ry:n puheenjohtaja Taavi Heikkilä MTV3 Uutisille.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kauppa ottaa tehonsa viljelijöiden ja elintarviketeollisuuden selkänahasta. Marttila pitää hyvänä, että Kilpailuvirasto on ryhtynyt tutkimaan kaupan keskittymistä.

– Tämä suomalainen yhteiskunta on antanut kilpailuoikeudellisesti kaupalle erittäin suuria poikkeuksia rakentaa vahvoja alliansseja, toimia yhteistyössä. Tämä tuo mukanaan suuren vastuun ja uskallan väittää, että siitä vastuusta kauppa on jonkun verran livennyt, Marttila sanoi MTV3 Uutisille.

Koville ovat joutuneet myös lihatalot – HK Ruokatalo aloitti tänään jälleen uudet YT-neuvottelut, nyt toimihenkilöiden lomautuksista.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Kymmenen uutiset 12.9.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme