Mainos
Mainos

MTV3:n Petäistö: Euromaat tekivät taas liian vähän liian myöhään

Euromaiden valtiovarainministerit päättivät eilen väliaikaisen vakausrahaston vahvistamisesta. Samalla ministerit käynnistivät toimet Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n roolin kasvattamiseksi euroalueen kriisinhoidossa.

MTV3 Uutisten Brysselin kirjeenvaihtajan Helena Petäistön mukaan vakausrahaston vahvistamisessa on kuitenkin jälleen kyse liian hitaasta reagoinnista.

– Euromaat tekivät taas liian vähän liian myöhään.

Vahvistamisen kanssa viivyteltiin liian pitkään.

– Italia ja Espanja ovat edelleen tulilinjalla. Maiden korot ovat huippukorkeat myös tänään.

Vakausrahaston vahvistamisen lopullisesta summasta ei vielä ole tarkkoja tietoja. Rahaston suuruus on ollut 440 miljardia euroa. Nyt sitä on vahvistettu kahdella eri mallilla. Arvioiden mukaan rahastoa vahvistettaisiin nelin tai viisinkertaisesti.

Petäistön mukaan EU on joutunut hakemaan hattu kourassa apua muun muassa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Euroopan keskuspankin EKP:n rooli on myös avoin ja Petäistön mukaan suurin kysymysmerkki tällä hetkellä. Saksa vastustaa edelleen EKP:n mukaantuloa.

– Yhdysvallat ja Japani eivät myöskään ole kovin halukkaita tulemaan apuun ennen kuin EKP on tehnyt kaikkensa kriisin selvittämiseksi, sanoo Petäistö.

Monet talousasiantuntijat pitävät EKP:n vahvempaa mukaantuloa ainoana mahdollisena vaihtoehtona.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä (Seitsemän uutiset 30.11.2011)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme