Mainos
Mainos

Mykkänen varoittaa yrityksiä: Älä käy kauppaa firmojen kanssa, joilla on yhteyksiä Pohjois-Koreaan

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) varoittaa suomalaisyrityksiä, että kannattaa olla varuillaan kun tehdään kauppaa kiinalaisten tai venäläisten yhtiöiden kanssa, joilla on Pohjois-Korea-yhteyksiä.

Mykkänen pitää epärealistisena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkausta, että Yhdysvallat lopettaa kaupankäynnin niiden maiden kanssa, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

– Yksi välimuoto Trumpin puheisiin viitaten on, että Yhdysvallat asettaa pakotteita niille yrityksille, jotka käyvät Kiinassa ja Venäjällä kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Tällaisia menettelyjä se on tehnyt ennenkin esimerkiksi Kuuban ja Myanmarin kriisien yhteydessä, Mykkänen sanoo.

Kiinan osuus Pohjois-Korean viennistä on noin 90 prosenttia. Toinen merkittävä kauppakumppani on Venäjä.

– Tämä nousee varmasti enemmän esiin, että Venäjä myy Pohjois-Korealle hiiltä ja samaan aikaan Pohjois-Korea myy sitä eteenpäin Kiinalle, Mykkänen arvioi.

Mykkäsen mukaan kyse on käytännössä kahdesta kauppakumppanista, sillä esimerkiksi EU ei käy käytännössä kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

Suomen ja Pohjois-Korean kauppa on Tullin mukaan olematonta. Tammi-kesäkuussa kauppaa ei käyty yhtään. Viime vuonna Suomen tuonti Pohjois-Koreasta oli arvoltaan 4 245 euroa ja vienti 1 534 euroa.

Täysin mahdoton tilanne

Mykkänen pitää Yhdysvaltain taloudelle täystyrmäyksenä, jos koko kauppa Kiinan kanssa pysähtyisi.

– Se olisi täysin mahdoton tilanne, hän sanoo.

Kiinan mahdolliset vastatoimet heijastuisivat Mykkäsen mukaan myös Eurooppaan ja koko läntiseen maailmaan, koska yhdysvaltalaiset yritykset toimivat myös Euroopan kautta.

– Suomenkin viennistä kolme neljäsosaa menee välituotteina muiden maiden tuottamiin lopputuotteisiin. Itse asiassa kaksi tärkeintä ostajaa välituotteiden kautta ovat nimenomaan Kiina ja Yhdysvallat.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme