Mainos

Näin kunnat saavat tulevaisuudessa rahaa valtiolta

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään alustavan ehdotuksen uudesta valtionosuusjärjestelmästä. Ministeriö jakaisi valtionosuuksia kunnille muun muassa ikärakenteen perusteella.

Uuden järjestelmän mukaan erityisesti sellaiset kunnat, joissa sairastetaan paljon ja joissa asuu nuoria ihmisiä, saavat tulevaisuudessa suhteessa muita enemmän rahaa.

Kuntien tuloista reilu viidennes tulee valtion maksamista valtionosuuksista. Valtionosuuksilla kunnat maksavat muun muassa terveyspalveluita ja opetusmenoja.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kertoo, että kriteerejä selvennetään uudessa järjestelmässä huomattavasti.

– Kaikille kunnille tulevat selvät ja läpinäkyvät kriteerit, joiden sisällöt ovat ajan tasalla. Nykyinen systeemi on hyvin monimutkainen, vanhentunut ja aika epäoikeudenmukainen kuntien kesken.

Sairastavuus entistä merkittävämpi

Tulevaisuudessa kunta saa valtionosuuksia erityisesti sen perusteella, miten paljon kunnassa sairastetaan ja millainen kunnan ikärakenne on.

Myös muun muassa työttömyysaste, vieraskielisten määrä, asukastiheys ja kuntalaisten koulutustausta vaikuttavat summaan. Lisäksi summaa nostavat muun muassa kunnan syrjäisyys ja työpaikkaomavaraisuus.

Asiantuntijan mukaan sellaiset kunnat, jossa on paljon sairastavia ihmisiä ja nuoria kuntalaisia, saavat valtionosuuksia suhteessa enemmän.

– Esimerkiksi nuorille yhteiskunta järjestää sekä koulutuspalveluita että terveyspalveluita, valtiovarainministeriön selvitysmies Arno Miettinen selventää.

Kuntaliitokset helpottavat?

Henna Virkkunen uskoo, että uudistus saattaa helpottaa kuntaliitoksia.

– Meillä on nykyjärjestelmässä valtionosuusjärjestelmän sisällä aika paljon erilaisia porrastuksia. Jos kunnat suunnittelevat yhdistymistä, ne voivatkin muuttaa mielensä huomattuaan, että ne menettävät sen vuoksi valtionosuuksia. Nyt nuo portaat on pyritty poistamaan kriteereistä.

Tänään julkaistu ehdotus menee seuraavaksi kuntiin kommentoitavaksi.

Kunnista on odotettavissa kovaa kritiikkiä, sillä erityisesti Lapin harvaan asutut kunnat ja Lounais-Suomi tulevat kärsimään uudistuksessa. 

Katso valtiovarainministeriön sivuilta oman kuntaasi suunnitellut valtionosuudet.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot