Mainos
Mainos

Näin suuret tappiot tuontioluesta tulee valtiolle

Suomen valtio menettää matkustajatuonnin vuoksi oluen alkoholi- ja arvonlisäveroja 164 miljoonaa euroa vuodessa, Panimoliitto sanoo. Olutta tuodaan ulkomailta vuosittain 69 miljoonaa litraa.

Asia ilmenee tutkimuslaitos Regioplan Policy Researchin ja konsulttiyritys EY:n tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin oluen valmisteverojen ja rajakaupan vaikutuksia talouteen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Puolet suomalaista ostaa olutta ulkomailta, suurin osa heistä Virosta ja laivoilta.

– Suomessa on lähes viisinkertainen olutvero Viroon nähden, ja se näkyy yhä kasvavana oluen matkustajatuontina. Oluen myynti kotimaassa sen sijaan laski huhtikuussa lähes 13 prosenttia edellisen vuoden huhtikuuhun nähden, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Panimoalan tänä keväänä tekemän toimialaraportin mukaan alalta on kadonnut kahdessa vuodessa 3 100 työpaikkaa koko arvoketjussa. Panimot työllistävät suoraan 1 900 henkilöä.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme