Mainos

Näin suuri ero on valtion tuloissa ja menoissa

Suomen Pankin asiantuntija herättelee blogikirjoituksessaan tekemään valtiontalouden sopeutumistoimia nopeasti.  Nyt valtion ja kuntien tulojen ja menojen välille on repeytynyt valtava kuilu, joka ei näytä supistumisen merkkejä.

Vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti rahapolitiikka- ja tutkimusosastolta kirjoittaa Suomen Pankin blogissa, että mitä kauemmin julkisen talouden sopeutustoimia lykätään, sitä suuremmaksi sopeutustarve uhkaa kasvaa.

- Julkisessa taloudessa on myös syytä tavoitella jonkin verran liikkumatilaa siltä varalta että talouskasvu osoittautuisi ennustettuakin heikommaksi. Jos joudutaan tilanteeseen, jossa julkisia menoja joudutaan sopeuttamaan äkillisesti ja hallitsemattomasti, talouskasvun edellytykset heikkenevät entisestään, Mäki-Fränti toteaa. 

Hän peräänkuuluttaa menosäästöjen ja/tai veronkorotusten lisäksi toimia, jotka kohentavat osallistumisastetta ja työllisyyttä.

- Suomen työikäinen väestö supistuu muuta euroaluetta nopeammin, ja jos talouden vaikeudet pitkittyvät, osa työvoimasta uhkaa pudota pysyvästi työmarkkinoilta. Parhaassa työiässä olevien ikäluokkien osallistumisaste onkin jo huolestuttavasti laskenut. 

Mäki-Fränti muistuttaa, että kokonaistuottavuuden kehitys on ollut Suomessa jopa muuta euroaluetta hitaampaa. 

- Tuotannon rakenne muuttuu myös väestön ikääntymisen myötä, kun tuottavuuden suhteen heikosti kehittyneet hoito- ja hoivapalvelut sitovat yhä suuremman osan talouden resursseista.

Mäki-Fräntin mukaan eläkemenot kasvavat nopeasti jo nyt, ja terveydenhoito- ja hoivakustannukset ovat suurimmillaan vasta 2020- ja 2030-luvuilla.

- Julkisen talouden vakauttamista ei kuitenkaan voida laskea kokonaan rakenteellisten uudistusten varaan, sillä monien uudistusten vaikutukset koetaan kokonaisuudessaan vasta useiden vuosien kuluttua, ja niiden kasvuvaikutusten ennakointiin liittyy epävarmuutta.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot