Mainos
Mainos

Nokia tuloksen syöksy paljasti: Markkinatilanne todella vaikea

Verkkoyhtiöiden haastava markkinatilanne ja tiukka kilpailu ovat rokottaneet Nokiaa ennakoitua enemmän. Yllätys ei ollut se, että tulos sakkaa viime vuoden erinomaisesta, vaan se, että lasku on niin jyrkkä.

– Markkinatilanne on todella vaikea, ennakoitua vaikeampi, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Päivittäiseen liiketoimintaan vaikutta myös Alcatel-Lucent-kaupan sulattelu.

– On hyvä muistaa, että ei tämä fuusion onnistuminen mitenkään varmaa ole.

Kahden ison verkkoyhtiön yhdistäminen aiheuttaa suuria kertaluonteisia kustannuksia ja prosessi on muutenkin haastava.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että Nokia on tässä integraatioprosessissa edennyt ripeästi ja odotustensa mukaisesti, mutta epävarmuutta sen onnistumisessa toki edelleen on, arvioi Rautanen.

"Jos Nokia ei olisi yrityskauppaa tehnyt..."

Toisaalta kaupan ajoitus näyttää olevan hyvä, sillä se tasaa juuri nyt Nokian liiketoimintaa.

– Alcatel-Lucent-kaupassa Nokia sai paljon sellaisia tuotealueita ja liiketoimintoja, joissa se kehitys on nyt vähän vakaampaa, ei siis erityisen hyvää, mutta selkeästi vakaampaa kuin langattomissa verkoissa, arvioi Rautanen.

Näin siksi, että surkea kysyntä riepottelee nyt erityisen paljon niitä yhtiöitä, jotka keskittyvät mobiiliverkkoihin, kuten ruotsalaista Ericssonia. Samankaltainen alamäki olisi Nokiallakin edessä ilman Alcatel-Lucent-kauppaa.

– Jos Nokia ei olisi yrityskauppaa tehnyt, niin liikevaihto tulisi nyt aika rajusti alas ja näkymät olisivat hyvin synkät.

Käytännössä kysyntä vilkastuu vasta sitten, kun operaattorit alkavat tilata seuraavan sukupolven verkkoja.

– Suurimmat 4G-verkkojen rakennushankkeet on maailmalla jo tehty. Nyt vain täydennetään kapasiteettia ja odotetaan sitä seuraavan sukupolven teknologiaa, jonka odotetaan tuovan sen seuraavan piristysruiskeen tälle markkinalle.

Käytännössä seuraava sukupolvi tarkoittaa huippunopeita verkkoja ja valtavaa kapasiteettia. Niille on käyttöä sitten, kun paljon puhuttu esineiden internet yleistyy muuallakin kuin puheissa.

Rautanen arvioi, että Nokia saattaa tulevaisuudessa hyötyä siitä, että Alacatel-Lucent-kaupan sulattelu ajoittuu juuri tähän hetkeen, kun markkinakasvu on muutenkin hidasta.

– Nyt voi olla ihan hyvä hetki käydä läpi tämä fuusioprosessi; laittaa tuoteportfolio ja organisaatio iskukuntoon, jotta Nokia on valmiina sitten, kun markkina lähtee piristymään seuraavien teknologioiden myötä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme