Mainos
Mainos

Nokian markkinaosuudesta ristiriitaa

Ristikkäiset arviot Nokian markkinaosuuden kehityksestä hämmentävät sijoittajia.

Tutkimusyhtiö Gartner Dataquest arvioi tänään, että Nokia menetti viime vuonna markkinaosuuttaan. Nokia puolestaan arvioi onnistuneensa kasvattamaan markkinaosuuttaan viime vuonna.

Tuoreen markkinaosuuskiistan ydin on epätietoisuus siitä, montako matkapuhelinta viime vuonna myytiin. Nokian laskujen mukaan maailmassa myytiin viime vuonna 470 miljoonaa matkapuhelinta. Tutkimusyhtiö Gartnerin tilastot näyttävät kuitenkin 50 miljoonaa suurempaa lukua eli sen mukaan maailmassa olisi viime vuonna mennyt kaupaksi reilusti yli puoli miljardia kännykkää.

- Nämä kirjauskäytäntöjen erot ovat se merkittävin ero, eli Nokialla ja Gartnerilla on selkeitä eroja varastojen kirjauskäytännössä, kuten myös kännyköiden harmaiden markkinoiden laskutavassa, selittää Nordean analyytikko Janne Rantanen.

Nokia arvioi viime vuoden markkinaosuudekseen hieman yli 38 prosenttia, Gartner taas laskee Nokian osuudeksi vajaat 35 prosenttia. Kiistaa on myös Nokian markkinaosuuden suunnasta. Gartnerin mielestä Nokian markkinaosuus putosi viime vuonna 0,4 prosenttia, kun taas Nokian mukaan yhtiö onnistui kasvattamaan markkinaosuuttaan.

Nokian kurssi on noussut viimepäivinä, kun markkinoilla on odotettu yhtiöltä positiivista tulosvaroitusta. Tänään Nokian nousuputki katkesi markkinaosuuskiistaan. Analyyttikkojen mukaan positiivinen tulosvaroitus on silti yhä mahdollinen.

- Nokian ohjeistus ensimmäiselle vuosineljännekselle oli ehkä hieman varovainen, siinä mielessä positiivinen tulosvaroitus on mahdollinen, Rantanen arvelee.

Analyytikkojen mukaan Nokialla saattaa olla tänä vuonna vaikeuksia säilyttää korkea markkinaosuutensa Länsi-Euroopassa, mutta Pohjois-Amerikassa Nokialla menee nyt lujaa. Yhtiö on lyhyen tauon jälkeen onnistunut ohittamaan pahimman kilpailijansa, amerikkalaisen Motorolan.

(MTV3)

(Talousuutiset 09.03.2004).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme