Mainos
Mainos

Nordea: Halvimmat neliöt Porissa

Asuntojen hintojen nousu ei ole horjuttanut suomalaisten kykyä hoitaa asuntolainojaan. Näin arvioi Nordea, jonka mukaan ennätyksellisen matalat korot ovat hillinneet asuntolainojen hoitokulujen nousua.

Asumiskulujen alueelliset erot ovat kuitenkin kasvaneet. Jo ennestään kalliissa Helsingissä keskimääräisen asuntolainan kuukausierä on kasvanut vuoden lopusta 30 euroa liki 800 euroon.

Halpojen neliöiden Porissa kulut ovat nousseet 8 euroa hieman yli 300 euroon. Nordean asuntoindeksissä hoitokuluja on laskettu keskimääräiselle 76 neliön asunnolle, joka maksaa Helsingissä 271 872 euroa ja Porissa 104 755 euroa.

Käytännössä asuntolainan hoitokulujen muutoksia kuvataan indeksillä, joka on noussut varsin maltillisesti. Koko maan tasolla lukema oli viime vuoden lopussa 31,1 ja nyt se on 31,8.

Haarukka on melkoinen; Helsingissä lainanhoitokyvyn indeksi on 45,6 ja Porissa 21,4. Jos luku pomppaisi tasan sataan, se tarkoittaisi, että 25 prosenttia perheen bruttotuloista kuluisi pelkästään asuntolainan hoitokustannuksiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme