Mainos
Mainos

Nordealla elokuussa neljänneksen kasvu: Asuntolainoja kysytään lähes ennätystahtiin

Nyt liikkeellä ovat kotitaloudet – eivät pelkästään sijoittajat tai asuntorahastot.

Nordea myönsi elokuussa 25 prosenttia enemmän lainoja edellisvuoteen verrattuna.

– Alkaa näyttää aika hyvältä. Meillä oli positiivinen heinäkuu edellisvuoteen verrattuna. Nyt elokuussa sitten myönnettiin asuntolainoja 25 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän, sanoo Nordean Kiinteistöluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

– Nyt voidaan puhua siitä, että talouden positiiviset merkit alkavat näkyä ihan selvästi asuntolainakaupassa, jatkaa Miller.

Myös Finanssialan barometrissa, johon vastaavat kaikki pankkiryhmät, pankinjohtajat arvioivat asiakkaiden kysyvän nyt aiempaa enemmän lainaa juuri asunnon hankintaan.

– Keväällä tämä vilkkaampi asuntokauppa käynnistyi, samaan aikaan parantuneen kuluttajaluottamuksen kanssa. Heinäkuu oli meille hurja ja syksykin lähtenyt vilkkaasti liikkeelle. Nousua lainapäätöksissä viime vuoteen semmoiset kymmenen prosenttia, sanoo puolestaan asuntolainoitukseen erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Nordea lainoittaa asuntokauppa vuosittain noin viidellä miljardilla eurolla. Nyt kauppa ei ole enää pelkästään asuntorahastojen tai sijoittajien käsissä.

– Ilman tarkempia tilastoja voisin sanoa että kyllä siitä lainakysynnästä on reilusti suurin osa ihan normaalia asuntokauppaa – ihmiset päivittävät asuntojaan, kuka pienempään kuka isompaan, arvioi Nordean Tom Miller.

Pankit arvioivat myös, että asuntokauppa ei ole saavuttanut vielä huippuaan.

Myös asuntorakentaminen on vilkastunut ja tilastokeskuksen tämän päiväisten tietojen mukaan rakennuslupia haetaan nyt 7 – 14 prosenttia viime vuotista enemmän.

– Tällä hetkellä rakennetaan kyllä rivakasti, ja se on erittäin hyvä asia. Uudistuotantoa tulee erityisesti kaupunkeihin, joissa on kysyntää myös tulevaisuudessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on rakennettu aivan liian vähän, erityisesti kaupunkeihin. Suomi on tässä kaupungistumiskehityksessä pahasti jäljessä. Nyt ollaan oikealla tiellä, sanoo Juhana Brotherus, eikä usko asuntotuotannossa olevan nyt mitään kuplaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme