Mainos
Mainos

Norjan kruunu syksykierteessä

Öljyn hinnan pitkään jatkunut lasku on ajamassa Norjan talouden ahdinkoon. Maan keskuspankin lukuisat koronnostot eivät ole pysäyttäneet kruunun heikkenemistä. Korkolääke on sen sijaan tukahduttamassa hyvään vauhtiin päässeen talouskasvun.

Jo viime syksynä alkanut öljynhinnan alamäki on merkinnyt mustia pilviä Norjan taloudelle. Norjan bruttokansantuotteesta peräti 15 prosenttia on peräisin öljystä. Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik onkin jo ilmoittanut, että hallitus harkitsee budjetin kiristämistä.

Myös Norjan kruunu on sukeltanut öljyn perässä. Maan keskuspankki on puolustanut kruunua jo seitsemällä koronnostolla tänä vuonna. Selkä seinää vasten ajettu keskuspankki päästi kruunun eilen kellumaan, mutta tämäkään ei ole auttanut - valuutan alamäki jatkui myös tänään. Tästä huolimatta keskuspankki aikoo kuitenkin pitää kiinni vahvasta valuuttakurssitavoitteesta. Korkea korkotaso uhkaa kuitenkin tukahduttaa yli kolmen prosentin kasvuvauhdissa olevan talouden.
(MTV3/Jari Saario)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme