Mainos
Mainos

OECD: Islanti voisi liittyä euroon

Yhteistyöjärjestö OECD suosittelee Islannille mahdollisimman nopeaa liittymistä euroon. Yhteisvaluutta on keskiviikkona julkistetun Islannin maakatsauksen mukaan ainoa kestävä vaihtoehto Islannin kansantalouden vakauttamiseksi.

Euroon liittyminen ei voi toteutua hetkessä, vaan siihen tarvitaan aikaa. Talouden vakauttamisessa tavoitteeksi on katsauksen mukaan otettava euron jäsenyysehtojen täyttäminen. Islanti haki jo kesällä Euroopan unionin jäsenyyttä.

Itsenäinen rahapolitiikka ei Islannin kaltaisessa hyvin pienessä avoimessa taloudessa ole OECD:n ekonomistien mukaan käyttökelpoinen työkalu talouden vakauttamiseksi. Euroon liittyminen tuo talouspolitiikkaan sekä uskottavuutta että vakautta ja vahvistaa kauppasuhteita muihin euroalueen maihin.

OECD arvioi, että Islannin talouden elpyminen kestää pitkää. Maan talous ajautui lamaan pankkikriisin vuoksi. Islannin bruttokansantuotteen palautuminen viime syksyn romahdusta edeltäneelle tasolle voi kestää 6-7 vuotta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme