Mainos

OECD toivoo Suomen kunnilta tehokkaampaa palvelua

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen organisaation (OECD) mukaan Suomen lähiajan isoin haaste on kuntien palvelutuotannon tuottavuuden nostaminen laatua vaarantamatta. Maaraportissaan järjestö toivoo Suomen myös tehostavan edelleen kilpailupolitiikkaansa, jotta se auttaisi paremmin yrityksiä.

OECD kaipaa vahvempaa poliittista tukea kilpailulainsäädännön kehittämiseksi. Sen mukaan olisi perustettava erillinen ministerityöryhmä, joka valvoisi säädösvalmistelua. Lisäksi lainsäädännön vaikutuksia olisi seurattava, sanoo järjestön apulaispääsihteeri Richard E. Hecklinger, joka luovutti katsauksen tänään oikeusministeri Johannes Koskiselle.

Hecklingerin mielestä ministeriöiden olisi luovuttava omalla reviirillä toimimisesta ja yhdistää voimat edistämään sellaista lainsäädäntöä, joka tuo hyvinvointia ja edistää kilpailukykyä. Lainsäädännön arvioinnissa voitaisiin noudattaa kustannus-hyöty-analyysiä, suosittaa OECD.

Raportissa toistetaan myös OECD:n aiempi kanta, jonka mukaan korkea suomalainen verotus vaikuttaa kielteisesti työllisyyteen, yrittäjyyteen, kansainväliseen kilpailukykyyn ja Suomeen suuntautuviin investointeihin eli keskeisiin talouskasvun tekijöihin.

Suomen sääntelyuudistus kilpailupolitiikassa on toki jo aiheuttanut myönteisiä muutoksia, kuten muun muassa liikelaitosuudistuksen sekä energia- ja telesektoreiden avaamisen kilpailulle. Kilpailuvirastonkin toiminta saa OECD:lta kehuja. Suomessa on kuitenkin vielä paljon aloja, joita voitaisiin avata kilpailulle. Näitä ovat esimerkiksi taksiliikenne, lääkkeiden myynti, vähittäiskauppojen aukioloajat ja alkoholin vähittäismyynti. Myös postin, maakaasun, vesihuollon, viemäröinnin ja rautatieverkoston tehokkuutta voitaisiin parantaa kilpailun avulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot